La UAI prepara una nova definició de "planeta"

De Viquinotícies
Wikipedia A la Viquipèdia hi ha contingut relatiu o pertanyent a 2003 UB313
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 2003 UB313

3 d'agost del 2005
Arran del recent descobriment del que podria ser el desè planeta del sistema solar, la Unió Astronòmica Internacional (UAI) prepara ara una nova definició del que és considerat com a "planeta".

El descobriment del planeta 2003 UB313 (batejat amb el nom de "Xena") anunciat fa pocs dies ha reobert una qüestió que la UAI espera solucionar aquesta setmana. La polèmica, que duu ja diversos anys, és si Plutó ha de considerar-se planeta o no. Plutó, descobert el 1930, té uns 2.200 km de diàmetre, el que ho converteix en un planeta petit en comparació del 2003 UB313, que és 1,5 vegades major. La grandària de Plutó va fer que en el seu moment fos considerat planeta, però en l'actualitat no seria definit com a tal.

En el cas de "Xena" hi ha científics que opinen que no ha de ser considerat un planeta ja que, igual que Plutó, no se sembla a la majoria dels planetes del sistema solar, que són sòlids (Mercuri, Venus, Terra, Mart) i gasosos (Júpiter, Saturn, Urà, Neptú). La composició de "Xena" s'assembla més a la d'un asteroide. A més pertany al cinturó de Kuiper, on hi ha molts altres asteroides que són qualificats com a planetoides en comptes de planetes.

El problema es troba en la inexistència d'una definició exacta de "planeta", pel que la UAI duu treballant des de fa un any en la creació d'aquesta definició, que espera fer pública aquesta setmana, coincidint amb el descobriment del 2003 UB313.

En funció d'aquesta nova definició, la llista de planetes del sistema solar podria variar de 20 a 8, deixant en l'últim cas exclòs a Plutó del grup de planetes.

Fonts[modifica]