Plutó deixa de ser planeta

De Viquinotícies
Els huit planetes "clàssics"

24 d'agost del 2006, Praga, Rep. Txeca

La XXVI Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (UAI) ha votat hui dijous en Praga una nova definició de planeta, segons la qual Plutó perd el seu estatus com a tal i passa a ser considerat "planeta nan". Segons els resultats de la votació, el nostre sistema solar compta amb 8 planetes "clàssics" (Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú) i 4 "plutones" o " objectes plutònics": Plutó, Ceres, Caront i 2003 UB313.

Al voltant de 2.500 astrònoms de més de 750 països van votar una de les propostes presentades per la UAI. Anteriorment, no existia una definició formal de planeta i amb el descobriment de nous objectes més enllà de Plutó, va sorgir la necessitat un criteri més clar.

La setmana passada la proposta més forta incloïa Ceres, Caront i 2003 UB313 en la llista de planetes, amb la qual cosa el número s'haguera incrementat a 12. No obstant, al començament de la present setmana, diverses propostes alternatives es van obrir pas en el si de la UAI.

L'esborrany final de la proposta aprovada aquest dijous afirma el següent:

« La UAI[...] resol que els planetes i altres cossos del Sistema Solar es definisquen en tres categories diferents de la manera següent:

Un planeta [1] és un cos celeste que (a) està en òrbita al voltant del Sol, (b) té suficient massa perquè la seua pròpia gravetat supere les forces de cos rígid de manera que adquirisca una equilibri hidrostàtic (forma pràcticament redona) [2], (c) ha netejat el veïnat de la seua òrbita.

(2) Un planeta nan és un cos celeste que (a) està en òrbita al voltant del Sol, (b) té suficient massa perquè la seua pròpia gravetat supere les forces de cos rígid de manera que adquirisca un equilibri hidrostàtic (forma quasi redona) [2], (c) no ha netejat el veïnat de la seua òrbita i (d) no és un satèl·lit.

(3) Tots els altres objectes [3] que orbiten al Sol s'han de denominar col·lectivament "Cossos menuts del sistema solar".

[1] Els huit planetes són: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú.

[2] S'establirà un procés de la UAI per a assignar als objectes que estiguen en els límits en la categoria de planeta nan o altres.

[3] Actualment açò inclou a la majoria dels asteroides del Sistema Solar, la majoria dels objectes transneptúnicos i altres cossos menuts.

»


Ja que l'òrbita de Plutó s'encreua amb la de Neptú, el primer no ompli aquests requisits, per la qual cosa va eixir de la llista.

"Aquests requisits deixen la porta oberta perquè nombrosos objectes s'unisquen a l'exclusiu club dels planetes "clàssics", a mesura que vagen descobrint-se o estudiant-se més a fons", va sostindre l'astrònoma Gloria Dubner, de l'Institut d'Astronomia i Física de l'Espai de la Universitat de Buenos Aires.

Louis Friedman, director executiu de la Planetary Society de Califòrnia va dir: "La classificació no importa. Plutó -i tots els objectes del sistema solar- són misteriosos i emocionants nous mons que requereixen ser explorats i millor entesos".

Des del seu descobriment per l'astrònom nord-americà Clyde Tombaugh en 1930, Plutó havia sigut considerat planeta. Com a conseqüència de la decisió de l'Assemblea, molts llibres de text, enciclopèdies i altres fonts hauran de ser reescrits.

Fonts[modifica]