Vés al contingut

Astrònoms de tot el món decideixen el nombre de planetes del sistema solar

De Viquinotícies
Els 12 planetes
Ceres, el més proper dels tres nous planetes.
Pluto i Caront, planeta doble
Impresió artística de 2003 UB313 amb el Sol al fons

16 d'agost del 2006, Praga (Rep. Txeca)

Dos mil cinc-cents astrònoms de tot el món analitzen elevar a 12 la quantitat de planetes del sistema solar, incloent a Ceres, Caront i 2003-UB313. La votació es realitzarà el 24 d'agost pròxim.

Els científics estan reunits a Praga, en el marc de la XXVI Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (UAI) i quasi segurament acceptaran la proposta elaborada per una comissió internacional d'astrònoms que ha analitzat durant dos anys els descobriments astronòmics produïts en l'última dècada. Els astrònoms també consideraran crear una nova categoria de planetes, els plutons, per a classificar tota una sèrie de grans cossos celests que orbiten més enllà de Neptú. Plutó, Caront i Xena serien els tres primers plutons.

Si com s'espera la resolució resulta aprovada dijous que ve 24, els 12 planetes del nostre Sistema Solar seran: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Ceres, Júpiter, Saturn, Urà, Neptú, Plutó, Caront i 2003-UB313 (nom per definir).

Segons la proposta, un "planeta" per a ser tal ha de reunir dues condicions: primer, orbitar al voltant d'una estrela sense ser-ho; segon, tindre una massa suficient perquè, per la seua pròpia gravetat, prenga una forma aproximadament esfèrica. En general reuneixen aqueixes condicions objectes amb un diàmetre de 800 km i una massa de 5 x 1020 kg, la qual cosa significa 1/12.000 de la massa de la Terra.

Els "plutons" són objectes que reuneixen els requisits mínims per a ser considerats planetes , però a més tenen la particularitat de trobar-se a una gran distància del Sol, i precisar més de 200 anys terrestres per a completar una òrbita. Els plutons es troben més enllà de Neptú, i tenen un tipus d'òrbita inclinada respecte dels altres planetes i summament allargada. Tot indica que van tindre un origen distint.

La decisió modificarà la visió general que tota una generació va tindre del sistema solar i obligarà a canviar les enciclopèdies i programes escolars del món.

Els nous planetes

[modifica]
  • Ceres és el més pròxim dels nous planetes a la Terra. Es troba en el cinturó d'asteroids ubicat entre Mart i Júpiter. Va ser el primer dels asteroides a ser descobert (1801) i és el més gran. Originàriament va ser considerat un planeta.
  • Caront era considerat com una lluna de Plutó. Ara, Plutó i Caronte seran ambdós reconeguts com un "planeta doble". Ambdós estan ubicats en el Cinturó de Kuiper, una zona que es troba més enllà de l'òrbita de Neptú, i que es troba poblada d'objectes espacials com a asteroides, planetoide, cometes, i els ara definits planetes "plutons".
  • 2003 UB313 encara no té nom, encara que popularment se'l coneix com Xena. És també un plutó i com a tal es troba en el Cinturó de Kuiper. Té un grandària major fins i tot que el de Plutó i es constituiria en el planeta més allunyat del Sol.

Candidats a futurs planetes

[modifica]

Es considera un fet segur que nous planetes seran reconeguts com a tals en els pròxims anys. La UAI té en observació una dotzena de casos. Alguns d'ells són Vesta, Palas, Higia, Ixió, Varuna, entre els ubicats en el cinturó d'asteroids; i 2002 AW197, 2003 EL61, 2005 FY9, Sedna, Orcus, Quaoar, i 2002 TX300, entre els ubicats en el Cinturó de Kuiper. Podria haver-hi fins més de 50 nous planetes en el sistema solar.

Enllaços externs

[modifica]

Fonts

[modifica]