Vés al contingut

Mor als 87 anys l'excanceller alemany Helmut Kohl

De Viquinotícies

16 de juny del 2017

Kohl el 1989.
Imatge: Nick.mon / Wikimedia Commons.

El dia d'avui al matí va morir Helmut Kohl a la seva ciutat natal, Ludwigshafen, al sud de Renània-Palatinat, segons va donar a conèixer el seu partit polític, la Unió Demòcrata Cristiana. Kohl es va exercir com el primer canceller de l'Alemanya unificada, posició que avui ocupa Angela Merkel, del mateix partit.

En vida, Kohl va travessar operacions en vesícula, cor, maluc i intestins, que van acabar per minar el seu estat de salut després de 87 anys.

En la seva joventut, després de doctorar-se en història i ciència política, haver estat al comandament del seu estat federat com a cap de govern i després haver estat membre del parlament, Kohl va succeir a Helmut Schmidt el 1982 com a canceller d'Alemanya Occidental després d'un canvi d'aliança en el Partit Liberal, al qual pertanyia Schmidt. En els setze anys que van seguir, Kohl va advocar per la unificació del seu país, la controvertida disminució de les diferències econòmiques entre l'est i l'oest i la seva subsequent crisi financera, i també per la unió d'Europa en aspectes polítics i monetaris, que finalment va donar origen a la Unió Europea.

Després de perdre les eleccions de 1998 contra el socialdemòcrata Gerhard Schröder, Kohl va perdre el seu lloc en la cancelleria i es va retirar de la vida política un any després, com a conseqüència de les denúncies pel finançament il·legal del seu partit, denúncies que va realitzar, entre d'altres, Angela Merkel, però que mai li van portar a enfrontar càrrecs per corrupció a causa de la manca d'evidències, que aparentment havien estat destruïdes abans de la caiguda de Kohl al poder.

Kohl és considerat per molts com el principal artífex de la creació d'una única Alemanya des de Otto von Bismarck, però, a diferència de Bismarck (l'únic canceller d'Alemanya que va ocupar aquest càrrec durant més temps que Kohl), ho va fer a través d'vies pacífiques i va donar com a resultat no només la caiguda del Mur de Berlín, sinó també el començament d'una filosofia europeista que, almenys per a alguns, encara sobreviu a Alemanya.

Fonts

[modifica]
Wikipedia A la Viquipèdia hi ha contingut relatiu o pertanyent a Helmut Kohl
CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Fallece a los 87 años el excanciller alemán Helmut Kohl» (castellà) en la seva versió del 16 de juny del 2017.

avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article