Més de 500 de persones van protestar ahir a Amposta contra el Pla de Conca de l'Ebre

De Viquinotícies

5 d'agost del 2013, Amposta, Montsià, Països Catalans

Manolo Tomàs ha advertit que “no ens rendirem, han començat el passeig militar amb molta prepotència però ja veurem com l’acabaran perquè nosaltres d’aquí no ens mourem, el futur de les Terres de l’Ebre no és negociable”

Més de mig miler de persones es va aplegar ahir a Amposta en contra el nou Pla de Conca de l'Ebre i els transvasaments encoberts cap al País Valencià a través d'atorgaments als regants. A la mobilització es va veure moltes embarcacions amb pancartes juntament amb el catamarà de l'ONG Fons Mundial per la Natura (WWF).

La jornada de protesta va començar a Deltebre d'on va sortir el catamarà de WWF per arribar al moll d'Amposta, un trajecte que ha donat per acabada la seva campanya de pesca sostenible al Mediterrani català i la seva col·laboració amb la primera acció de protesta de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i la marea blava contra el nou Pla de Conca de l'Ebre.

Els manifestants van acollir l'arribada dels vaixells des del moll, acompanyats per la música tradicional i reivindicativa del grup ebrenc Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Una de les noves colles castelleres de les Terres de l'Ebre, los Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, van aixecar dos pilars a l'arribada de les embarcacions.

El nou Pla de Conca de l'Ebre[modifica]

En les properes setmanes el Consell de Ministres espanyol donarà el vistiplau definitiu al pla, que pretén posar en marxa 445.000 noves hectàrees de regadiu a la conca. A més, cadascuna de les 9 autonomies afectades ha sol·licitat una reserva hidràulica de l’Ebre, per la qual cosa es necessitarà construir 40 nous embassaments fins al 2027. Entre altres, una de les reserves és per a la comarca dels Ports, de 10 hm3 a l’any, de manera que Castelló comença a obrir-se pas cap a l’aigua de l’Ebre que tants anys porta reclamant.

Per tot plegat, la PDE ha respost que utilitzarà “tots els fronts” per parar el pla. “Estem contentíssims de la resposta de la gent de les Terres de l’Ebre en aquesta primera acció de protesta. És clar que tornarem a plantar cara contra aquesta barbàrie que és el Pla Hidrològic Nacional i que representa el final de Delta, del model socioeconòmic i dels grans valors ambientals que tenim”, ha manifestat la portaveu de la PDE, Susanna Abella. “Es plantejarà la lluita jurídica en la UE i també en l’Estat Español. Demanarem també al territori i a Catalunya que estigui per la defensa del riu”, ha avançat Abella.

Sospites confirmades, pel que fa transvasament cap al País Valencià[modifica]

La PDE estudiarà a fons les darreres informacions que apunten que el Pla de Conca de l'Ebre preveu una concessió de 10 hectòmetres cúbics per a la comarca dels Ports, a la demarcació de Castelló, i que ja ha celebrat el govern valencià. Aquesta seria confirmació de les sospites que la Plataforma ha vingut denunciant durant tot el procés de redacció del Pla de Conca del riu, adevrtint que les concessions a les comunitats de regants només eren l'eina per encobrir el transvasament d'aigua de l'Ebre cap al País Valencià.

"Està clar que els únics que han fet valoracions positives del Pla Hidrològic són la comunitat valenciana i murciana, mentre que a Catalunya i l'Aragó i a la resta de la conca, les declaracions s'han fet amb molta prudència. Això posa de manifest que aquets pla de conca només beneficia els que volen transvasar realment aigua de l'Ebre", ha assegurat Abella. La PDE ha recordat amb la protesta que la marea blava està preparada i enfortida per a la lluita, que el territori ha agafat consciència dels valors mediambientals dels seus actius i que "la gent és més ràpida i forta" quan estan cridats a mobilitzar-se. "Tornarem a donar la cara on tinguem que donar-la", ha sentenciat.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail

Enllaços externs[modifica]