Vés al contingut

Més de 30 mil persones es manifesten a València en defensa del territori

De Viquinotícies
Capçalera principal de la manifestació.

3 de juny del 2006, Ciutat de València

Més d'un centenar de plataformes, salvems i aturems de tot arreu el País Valencià han dut a terme una manifestació unitària al centre del Cap i Casal, sota l'aixopluc de la superplataforma Compromís pel Territori, per a denunciar conjuntament els abusos urbanístics dels seus respectius llocs, solidaritzar-se mútuament i, també, demanar una moratòria urbanística així com la revisió de tots els Plans Municipals d'Actuació Integrada (PAI).

Darrere de la capçalera principal que duia el lema "Pel nostre futur: defensem el territori", la marxa s'inicià amb mitja hora de retard des de la Plaça de Sant Agustí, la qual encara no s'hi buidava malgrat que la capçalera ja havia arribat al terme del recorregut, el Pont de la Mar situat a la Plaça d'Amèrica, poc més d'una hora després. Més de trenta mil persones, (50.000 persones segons els convocants, 15.000 segons la Policia Nacional i 4.000 segons la Policia Local) marxaren les principals avingudes en un ambient de caire festiu i reivindicatiu alhora. La solidaritat mútua s'observava quan entre els membres d'un col·lectiu i d'altre s'intercanviaven fulls de les seues respectives demandes per a ajudar a omplir-les amb les seues signatures.

A banda de les entitats que conformen el moviment cívic i social, també hi haguè presència de sindicats, com ara STEP-IV, CTPV i CCOO, com així un ventall de petits partits polítics, principalment EUPV i BNV. Quan gairebé totes les capçaleres ocupaven les escales del Pont del Mar, es llegí un parlament on es demanava al Consell de la Generalitat del País Valencià una moratòria urbanística, la revisió de tots els PAI's, així com un canvi en la política urbanística en el govern del Partit Popular.

Al terme de la marxa, Plaça d'Amèrica.

Aquesta mobilització unitària té lloc després de diverses mobilitzacions locals a diferents municipis on es denúncien abusos urbanístics (El Campello, Xixona, Parcent, Vilamarxant, Rafelguaraf, Riba-roja, Cocentaina, etc...), de mobilitzacions veïnals de València (Russafa, Patraix, Cabanyal, etc...), així com també de les denúncies de corrupció de grans projectes, els quals, tot plegat i al seu judici, afecten negativament el territori. A més a més, aquestes mobilitzacions han aconseguit fer-se ressó al Parlament Europeu i a la Comissió Europea, des d'on s'han fet seriosos avisos de sanció a la Generalitat del País Valencià per la seua política territorial.

Casualitat o no, cinc dies abans de la manifestació, el President Camps va dur a terme una remodelació dels càrrecs de les Conselleries, en la qual va substituir a Rafael Blasco, fins aleshores Conseller de Territori i Habitatge, per Estaban González Pons. Si bé el propi González Pons va afirmar que la Conselleria continuaria comptant amb el mateix equip, també va anunciar que duria una política urbanística "de rajola verda, una política de meló d'Alguer: verd cap a fora i roja per dins, com el cor". No obstant això, els partits de l'oposició a les Corts s'han mostrat escéptics sobre un possible canvi de rumb.


Enllaços externs

[modifica]
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manifestació a València en defensa del territori (3 de juny del 2006)


Fonts

[modifica]
Viquinotícies
Viquinotícies
Aquest article o algunes parts d'ell són un reportatge original d'un viquireporter. Vegeu-ne la pàgina de discussió per a més detalls.