Vés al contingut

La sonda SMART-1 s'estavella contra la Lluna al setembre

De Viquinotícies

9 de març de 2006
Els científics de l'Agència Espacial Europea (ESA) estan planejant un trajecte de caiguda per a saber què succeirà quan la sonda SMART-1 s'estavelli contra la Lluna. La SMART-1 es troba orbitant la Lluna en aquests moments i es dirigeix al setembre cap a un impacte planejat amb el satèl·lit de la terra.

La sonda SMART-1 és la primera missió robòtica de l'Agència Espacial Europea; va ser llançada el 23 de setembre de 2003. L'objectiu principal de la sonda era provar el propulsor iònic alimentat amb energia solar. També tenia la missió de provar nova instrumentació miniaturitzada per a ser usada en missions futures i que s'espera que sigui més eficient.

Altra fita era la de fotografiar la totalitat de la superfície de la Lluna, usant raigs X i càmeres infraroges des de diferents angles, per a obtenir una representació tridimensional. La prova va cridar l'atenció del públic a principis de 2005, quan es va anunciar que anava a fotografiar els llocs de l'aterrada de l'Apollo 11 el 1969. Alguns afirmaven que les fotos silenciarien per a sempre les teories que l'aterratge de l'Apollo 11 va ser un muntatge.

L'impacte de la sonda contra la superfície lunar permetrà a l'ESA estudiar la composició química del sòl mitjançant observacions del núvol de pols generada per l'impacte. S'espera també que futures missions puguin observar el cràter deixat per la SMART-1 per a estudiar la naturalesa estructural del sòl lunar.

Article relacionat

[modifica]

Fonts

[modifica]