Vés al contingut

La policia sueca tanca el cercador de bitorrents Pirate Bay

De Viquinotícies

1 de juny del 2006

Una redada en què hi participaren 50 membres de la Policia Criminal Nacional Sueca ha precintat els servidors de The Pirate Bay així com de Piratbyrån (l'entitat sueca que inicialment va desenvolupar The Pirate Bay). La autorització judicial que s'hi va presentar alega violació de drets d'autor així com induir-ho. Això va ser imprevist pels responsables de The Pirate Bay, atés que la legalitat del lloc web va ser debatut públicament durant 3 anys. Segons els responsables del servei, la policia no hi té proves i hi ha sentències que avalen el compliment de la legalitat per part d'aquest cercador de descàrregues d'arxius sota el sistema BitTorrent. Per això aquesta redada hi ha agafat un poc per sorpresa, ja que fins ara se'n considerava legal, malgrat la pressió d'algunes grans empreses.

Segons Rickard Falkvinge, cap del Partit Pirata suec, en una entrevista realitzada al lloc WiredFire, la policia hi arrestà tres membres del personal, duent-se al final només dos d'ells. No obstant això, segons l'agència Associated Press, el portavéu de la policia, Ulf Goranzon, va afirmar que ningú no hi va ser arretat, i que tan sols es troben sota sospita de violació de la llei de drets d'autor.

Els operadors del servei especulen que la policia vol verificar-ne la legalitat. Pressumiblement, aquest fet es deu a pressions polítiques exercides des de companyies de mitjans de comunicació estadounidencs, segons la televisió pública sueca. A més a més, Rickard Falkvinge ha declarat que la Svenska antipiratbyrån (una agència privada sueca contra la pirateria) va admetre tenir relació darrere d'aquesta acció policial, i hi sospita que la Federació Internacional d'Indústries Fonogràfiques (IFPI) també hi té alguna cosa a veure. Tobias Andersson, de Piratbyrån, afirma que l'agència Antipiratbyrån "ha enganyat totalment a la policia" i que també "ha mentit a la policia perquè tanquen els seus antagonistes, el Piratbyrån". Anteriorment l'agència Antipiratbyrån va fer-hi ressó per haver contractat un infiltrat per a buscar material sota drets d'autor exclussius als servidors d'internet del ISP Bahnhof.

Per altra banda, el directiu de MPAA, Dan Glickman, ha aplaudit aquesta acció, esmentant-la per a recordar que "no hi ha paradisos lliures per als infractors de drets d'autor". Així mateix, Kori Bernards, representant d'aquesta organització estadounidenca, afirma que The Pirate Bay és "un dels nostres principals objectius". La MPAA alega que aquest servei suec facilita la disponibilitat de més de 150 milers de fitxers, entre els quals es troben grans estrenes d'estiu com ara "Mission: Impossible III" i "X-Men 3".

Com a resposta, The Pirate Bay es defensa sota l'argument en què només hi alcen fitxers amb extensió ".torrent", no material sota drets d'autor exclussius, i que no contravénen cap disposició legal sobre drets d'autor. Així mateix, The Pirate Bay també s'ofereix com a punt de distribució de material sota llicències lliures com ara distribucions de Linux, i música i cinema independents. A més a més, aquest servei es considera el rastrejador de BitTorrent més important del món.

Al llarg de la redada, alguns servidors privats es desconnectaren de The Pirate Bay i també han estat confiscats per la policia, una mesura que alguns consideren que no té cap base legal.

Notícies relacionades[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Fonts[modifica]