Vés al contingut

La nacionalització d'YPF pel govern argentí crea polèmica

De Viquinotícies


Cristina Fernández de Kirchner

18 d'abril del 2012, Buenos Aires
Aquests últims dies, el govern argentí va decidir de nacionalitzar l'empresa petroliera YPF per l'expropiació del 51%. Aquesta notícia va provocar la protesta del govern espanyol i dels comissaris europeus. La presidenta argentina, la Cristina Fernández de Kirchner, va avisar Repsol que no pagarà els 8.000 milions d'euros demanats per ella. En canvi, va declarar que revisarà la valor de la companya petroliera. Va afegir que li reclamarà també danys ambientals.

En Julio de Vido, ministre de Planificació, va dir ahir que “revisaran les xifres sobre el valor veritable de la companyia” així com els números “que parlaven del valor de la companyia, de manera imprudent.” A més, va acusar Repsol de retenir combustible per fer especulació a fi de mantenir-ne els preus alts i “pretendre que el preu del petroli a l'Argentina estigués al mateix nivell que a l'internacional.”

En Mariano Rajoy, vol alertar els representants de tota l'Amèrica Llatina sobre les conseqüències pel que fa a la credibilitat no solament de l'Argentina, sinó també de tot el seu entorn. A més, va precisar que aquesta decisió perjudica l'Estat Espanyol.

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, acusà el país sud-americà d'apropiar-se els empreses estrangeres sense “que no són seves” i “sense pagar el que valen”.

Avui, el Parlament Europeu ha decidit d'afegir la qüestió a la seva agenda de dimecres. Aquesta tarda, el Consell i la Comissió Europea faran una declaració pel que fa a “la seguretat jurídica de les inversions d'empreses europees en països tercers”, ha escrit el diari El Punt Avui+. Un representant de cada grup polític podria fer una declaració.

La Comissió està examinant totes les opcions possibles, fins i tots represàlies econòmiques respecte de l'Argentina.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail