Vés al contingut

La CUP proposa la constitució d'una Banca Pública de Catalunya

De Viquinotícies

21 de maig del 2013, Catalunya
La CUP-Alternativa d'Esquerres portarà dijous a debat al Parlament de Catalunya una moció que insta al govern de la Generalitat a iniciar els tràmits per la constitució d'una Banca Pública de Catalunya. La moció demana la fusió de l’entitat financera Catalunya banc amb l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis, fusió que s’ha de convertir en la base a partir de la qual constituir la Banca Pública de Catalunya. En una segona fase, s’hauria de promoure la integració al nou banc públic de tots els actius en mans del SAREB que es trobin a Catalunya.

El diputat Quim Arrufat ha destacat “la necessitat imperiosa de recuperar les caixes i bancs nacionalitzats amb diners públics per posar-los a treballar en benefici de l'economia productiva i no especulativa, sota control públic i popular”. Així mateix, el diputat de la CUP-AE ha remarcat que “cal liquidar la profunda injustícia que suposa que el SAREB -el banc dit dolent que agrupa les caixes i bancs rescatats amb diners públics- mantingui desenes de milers de pisos buits a Catalunya i segueixi executant desnonaments. Cal posar aquests pisos al servei de l'estat d'extrema necessitat de la societat.”

La moció demana que el projecte de Banca Pública hauria de treballar “des del principis de la banca ètica i focalitzar l’activitat creditícia en el foment de l’activitat productiva, la construcció del país al servei de les necessitats del poble i a gestar un nou model econòmic basat en la justícia social”. La Banca Pública de Catalunya hauria de ser propietat majoritàriament de la Generalitat de Catalunya (entre el 65% i el 75%) i la resta a mans dels ciutadans de Catalunya que ho desitgin.

Finalment, la moció demana al govern espanyol i al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROP) el retorn dels diners dipositats en aquest fons que corresponen a la part proporcional dels impostos pagats pels ciutadans de Catalunya a l’estat espanyol, diners s’utilitzaran per capitalitzar el Banc Públic Català. I demana la creació d'una comissió d’experts, tan catalans com estrangers, que acompanyin el debat sobre la creació del Banc Públic de Catalunya.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail