Vés al contingut

L'ajuntament de Perpinyà, per la signatura de la Carta Europea de les llengües

De Viquinotícies


27 de juny del 2015, Catalunya del Nord
El passat dijous , en el marc del Consell Municipal, la majoria que governa aquest, s’hauria pronunciat a favor de la ratificació de la Carta Europea de les llengües dites regionals, segons el comunicat que acabem de rebre.

Segons aquest comunicat d'unitat catalana, va ser el passat dijous quan la majoria municipal es va pronunciar a favor d'aquesta signatura. Segons diu el comunicat : 'El Front Nacional s’ha manifestat d’un bloc en contra del reconeixement del català amb el vot negatiu de tots els seus elegits, posant en relleu la dominació francesa i trivialitzant l’opressió que van patir les colònies. El Front Nacional ha triat ensenyar l’oposició més sencera a la normalització de la llengua catalana'.

Segons diu el comunicat, l'adjunt al batlle Brice Lafontaine, també president d’Unitat Catalana, ha sabut dur a terme aquesta acció més enllà de les divisions polítiques ja que aquesta moció dóna suport a una voluntat del President Hollande de rellançar el procés de ratificació de la Carta signada el 1999 però mai ratificada. Evidentment, quedarem vigilant quant a la concreció d’aquesta promesa però la renovació d’aquest compromís de la capital nord-catalana és un senyal fort que enviem a la presidència de la República com també als residents del territori. Som en terra catalana i la nostra llengua ha de viure. Visca Perpinyà la catalana !'

Aquest seria doncs el text de la moció aprovada : “El català és la llengua que compartim amb uns 11 milions de locutors. És una llengua nacional considerada a França com a llengua regional. La Carta Europea de les Llengües minoritàries o regionals firmada el 1999 per França mai s'ha ratificat, malgrat la reforma constitucional del 2008 que reconeix que les llengües dites regionals fan part del patrimoni francès. La vila de Perpinyà té una política voluntària de normalització del català d'ençà més de 20 anys, especialment amb la firma de la carta municipal pel català el 2010, aplicada dins els límits de la llei. En la seva carta a diversos diputats, feta pública el 4 de juny, el President Hollande s'ha compromès a modificar la constitució per tal que el Consell Constitucional no pugui més interpretar l'article 2 com a interdicció del reconeixement de les llengües dites regionals. El consell municipal de la vila de Perpinyà reafirma el seu recolzament a favor d'aquesta petició i crida els parlamentaris a mobilitzar-se en aquest sentit.”

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail