Vés al contingut

L'OMS declara cancerígena a la carn processada

De Viquinotícies

28 d'octubre del 2015

Carn vermella sense cuinar.

Aquest dilluns, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar un informe on va classificar a la carn processada (“la carn que s'ha transformat a través de la salaó, el curat, la fermentació, el fumat o altres processos per millorar el seu gust o la seva conservació”) com "carcinògena per als humans", amb base en “evidència suficient en humans que el consum de carn processada causa càncer colorectal.[1] Per l'anterior, l'OMS adverteix que aliments com salsitxes, hamburgueses o embotits, entre d'altres, augmenten el risc de patir càncer.

A més, el mateix informe classifica a la carn vermella (“tots els tipus de carn muscular de mamífers, com ara la carn de res, vedella, porc, xai, cavall o cabra”) com "probablement carcinògena", “basat en evidència limitada que el consum de carn vermella causa càncer en els humans i forta evidència mecanicista recolzant un efecte carcinogen”. L'informe va ser realitzat pel Programa de Monografies de l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), que va convocar a 22 experts de 10 països.

L'informe afegeix: “els experts van concloure que cada porció de 50 grams de carn processada consumida diàriament augmenta el risc de càncer colorectal en un 18%. Per a un individu, el risc de desenvolupar càncer colorectal per consum de carn processada segueix sent petit, però aquest risc augmenta amb la quantitat de carn consumida”, va declarar Kurt Straif, cap del Programa de Monografies. “En vista del gran nombre de persones que consumeixen carn processada, l'impacte global sobre l'incidència del càncer és d'importància per a la salut pública”, ha afegit.

Aquesta declaració de l'OMS va ser avançada la setmana passada pel diari britànic Daily Mail i ha ocasionat un fort rebuig per part de l'indústria. L'estudi "atempta contra el sentit comú" i és contrari a "dotzenes d'estudis en els quals no s'ha trobat correlació entre la carn i el càncer", va assegurar l'Institut Nord-americà de la Carn. No obstant això, l'informe de l'OMS considera 800 estudis on es van investigar associacions entre diversos tipus de càncer i el consum de carn vermella i processada en països i poblacions amb dietes diverses. The Lancet Oncology ha publicat el sumari de les conclusions de l'OMS i les evidències esmentades.[2]

“Aquestes troballes recolzen encara més les actuals recomanacions de salut pública sobre limitar el consum de carn”, va destacar Christopher Wild, director de l'IARC.

Fonts[modifica]

Referències


avant Notícies d'ahir

Notícies de juny

Escriviu un article