Vés al contingut

Itàlia: sorpresa a Venècia per l'èxit de la consulta independentista

De Viquinotícies


21 de març del 2014, Itàlia
És una consulta impulsada per grups extraparlamentaris · Hi ha participat el 73% del cos electoral i un 89% ha votat que sí.

El plebiscit digital que alguns grups independentistes venecians ha organitzat aquesta setmana s'ha acabat avui i els resultats han estat sorprenentment favorables a la independència. Segons dades del Corriere, han votat un 73% dels electors – 2.360.235 ciutada –, un 89% dels quals ho ha fet afirmativament. Tan sols un 10,9% han votat en contra de la independència del Vènet.

Segons aquestes dades, el suport a la independència supera força el nombre de vots que sol rebre la xenòfoba Lega Nord, que governa el territori i que s'ha intentat apropiar la consulta i el vot en favor de la independència. Però, de fet, ha estat impulsada per grups extraparlamentaris.

La idea sorgí arran de l'últim ajornament al Consell Regional del Vènet per a votar sobre una convocatòria de referèndum d'independència, el setembre passat. Abans, el moviment extraparlamentari Independència Vèneta, que és al darrere de la consulta d'ara, havia aplegat vint mil signatures per demanar que es convoqués.

Aquesta consulta popular proposa als ciutadans que s'hi hagin enregistrat prèviament de recuperar la sobirania de l'antiga República de Venècia, desmantellada per Napoleó el 1797. I amb una pregunta tan clara com la resposta: 'Vols que el Vènet esdevingui una república federal independent i sobirana? Sí o no.'

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail