Vés al contingut

Estats Units: Romney s'embutxaca una nova elecció primària republicana—Washington

De Viquinotícies

4 de març del 2012, Washington, Estats Units

Mitt Romney a Arizona el setembre de 2011

Mitt Romney ha guanyat aquest cop en les primàries republicanes a l'estat de Washington. Aquesta victòria, però, no li donà cap delegat per a la Convenció Nacional Republicana de 2012 ja que a l'estat de Washington els delegats del Partit Republicà poden votar per a qualsevol candidat; el candidat que surt victoriós democràticament a l'estat essencialment és irrellevant. En la Convenció Nacional Republicana —que se celebrarà el 27 d'agost a Tampa, Florida— s'escollirà el candidat del Partit Republicà que s'enfrontarà amb Barack Obama en les eleccions presidencials del 6 de novembre.

Resultats electorals per comtat a Washington
Taronja: Mitt Romney
Daurat: Ron Paul
Verd: Rick Santorum

Aquesta nova victòria per a l'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, eleva el nombre total d'estats guanyats pel candidat a 8. L'exgovernador encamina el pas a la candidatura pel partit, sent primer per ara en les primàries electorals a nivell nacional ja que Rick Santorum i Newt Gingrich van tercers i segons, respectivament, amb uns 800.000 vots darrera de Romney.

Amb un 91% del vot de l'estat comptat, Mitt Romney hi ha guanyat pel 36,6%. Després de Romney quedaren Ron Paul en segon lloc amb el 24,9% del vot, Rick Santorum amb el 24,4% del vot i Newt Gingrich amb tan sols el 10,6% del vot. El marge de victòria per a Romney ha estat significantment més estret que en altres estats on guanyà. Romney ha rebut uns 17.000 vots, Paul uns 12.000 vots, Santorum uns 11.000 vots i Gingrich uns 5.000 vots. El candidat de Massachusetts guanyà en cadascun dels centres de població més importants: al comtat de King, on es localitza el 28,3% de la població incloent Seattle, fou votat pel 45,2%; al comtat de Pierce, comtat que forma part de l'àrea metropolitana de Seattle i ciutats com ara Tacoma, fou votat pel 37,9%; al comtat de Spokane, on es localitza la ciutat homònina que és la segona més poblada de l'estat, guanyà per 11 vots.

Les pròximes primàries del Partit Republicà seran un conjunt de primàries electorals anomenades «Súper dimarts» (o Super Tuesday) el 6 de març. El conjunt de primàries se celebraran en deu estats: Alaska, Dakota del Nord, Geòrgia, Idaho, Massachusetts, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont i Virgínia. 410 delegats —o el 17,9% del total— seran votables en aquest conjunt de primàries. Geòrgia amb 76 i Ohio amb 66 seran els estats amb més delegats votables. Les primàries inclouran dos estats d'origen o natals de candidats: l'estat de Geòrgia d'on és originari Newt Gingrich i l'estat de Massachusetts d'on prové Mitt Romney.

Romney, fent campanya a Ohio, digué sobre els resultats de les primàries de Washington: «Els votants de Washington ens han enviat una senyal informant-nos que no volen que un polític sense coneixement entri a la Casa Blanca de Washington». El candidat de Massachusetts ho digué atacant els coneixements econòmics del candidat de Pennsilvània Rick Santorum. «Volen un home de negocis conservador que entén el sector econòmic.»

Afrontant les primàries del dia 6 de març, els candidats estan fent campanya majoritàriament a Ohio. Geòrgia és l'estat que més delegats té votables el Súper dimarts, però degut a que és l'estat originari de Gingrich —candidat que guanyà en les primàries de Carolina del Sud, estat fronterer de Geòrgia— es considera territori de Gingrich. Ohio tradicionalment ha votat pel candidat republicà que acabà guanyant la nominació a la candidatura del partit. Els dos candidats líders, Santorum i Romney, esperen poder mostrar la seva força amb una victòria en aquest estat. Romney i els seus grups publicitaris associats han gastat uns 3,5 milions de dòlars en publicitat a l'estat; això suposa el quàdruple dels 924.000 dòlars que gastà Santorum.

Articles relacionats

[modifica]

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail