Vés al contingut

En el «Súper dimarts» de les primàries republicanes Romney guanya en sis estats, incloent Ohio

De Viquinotícies


7 de març del 2012, Estats Units

Mitt Romney a Washington DC el febrer de 2011

Mitt Romney en el denominat «Súper dimarts» o Super Tuesday de les primàries del Partit Republicà ha aconseguit guanyar en 6 estats, incloent l'estat clau d'Ohio. Romney, exgovernador de Massachusetts, s'apropa cada cop més a ser el contrincant de Barack Obama en les eleccions presidencials de novembre.

Amb aquestes 5 victòries l'exgovernador augmenta el nombre total d'estats en què ha guanyat a 13. Si les primàries del partit segueixen així Romney guanyarà la candidatura presidencial republicana. Ha guanyat a Alaska, Idaho, Ohio, Vermont, Virgínia i a Massachusetts, el seu estat de procedència. El candidat Rick Santorum de Pennsilvània guanyà a Dakota del Nord, Oklahoma i Tennessee. Geòrgia va ser guanyada per Newt Gingrich, originari d'aquell estat.

A Alaska, com en les eleccions primàries republicanes del 2008, votà per al candidat de Massachusetts Mitt Romney. L'economia de l'estat es basa principalment en la pesca i en el sector petrolífer, aquest últim essent en què es concentra i on té negocis Mitt Romney. Guanyà, però, pel 33%, quasi essent guanyat pel candidat Rick Santorum amb el 29% del vot electoral.

A Dakota del Nord guanyà l'exsenador de Pennsilvània Rick Santorum. Ha guanyat per un 40% del vot o 4.339. La primària de Dakota del Nord s'ha caracteritzat per una baixa participació electoral, amb tan sols 10.849 vots en total. En un distanciat segon lloc quedà l'exrepresentant de Texas Ron Paul amb el 27,1% del vot. Mitt Romney rebé el 24,3% i Newt Gingrich tan sols el 8,6%.

A Geòrgia ha guanyat el candidat estatal, Newt Gingrich. Gingrich guanyà amb un marge del 22% respecte del segon candidat, Mitt Romney. Ha rebut el 47,4% del vot i 417.364 vots. Però, Gingrich no guanyà en àrees crucials de Geòrgia com ara Atlanta o Savannah en les què surtí victoriós Romney, candidat que rebé 225.926 vots o el 25,7%. Els altres dos candidats relativament importants, Santorum i Paul, foren votats per tan sols el 19,6% i el 6,5% dels votants, repectivament.

A Idaho guanyà Romney amb un rotundent 63,2% del vot, quasi 20.000 vots més que qualsevol altre candidat. Essent un mormó, li fou fàcil captar el vot d'Idaho, un estat conservador, molt religiós i majoritàriament mormó. Paul i Santorum tan sols reberen un 17% del vot cadascú.

Massachusetts fou una victòria fàcil per a Romney, on fou votat pel 72,1% dels votants. Cap candidat hi va fer una campanya extravagant ja que els votants dretans i corporatius de l'estat no dubtaren qui seria el més apropiat com a candidat del Partit Republicà. De fet, Romney guanyà en cadascun dels municipis excepte 7. Santorum fou votat pel 12% i els altres candidats no arribaren ni al 10%.

A Ohio va ser on el vot fou més contestat entre els capdavanters de les primàries a nivell nacional, Santorum i Romney. Cadascun hi fou un campanya econòmicament costosa, invertint en anuncis publicitaris televisius i fent campanya en públic arreu de l'estat. Al final guanyà Romney, amb el 38% del vot i uns 454.000 vots. Santorum fou decebut degut a rebre tan sols el 37% i 442.000 vots. En les zones més rurals de l'estat triumfà Santorum amb el seu missatge cristià i extremista. Per altra banda, Romney triumfà en les zones amb més població de l'estat, incloent Cincinnati, Columbus i Cleveland.

Rick Santorum a Iowa el gener de 2012

Oklahoma, un estat molt religiós i basat econòmicament en el petroli i els gasos naturals, acabà sent guanyat per un marge estret per Santorum. Santorum fou votat per 97.000, Romney per 80.000 i Gingrich per 79.000. Oklahoma és dels estats històricament més conservadors del país, influenciant una participació electoral molt alta i molt publicada pels mitjans de comunicació estatals.

A Tennessee surtí victoriós Rick Santorum. Un estat molt influenciat pel cristianisme, Santorum era la millor opció per les seves posicions polítiques religioses, homofòbiques i sexistes. Santorum fou votat pel 37%, mentre que Romney pel 28% i Gingrich pel 24%. La popularitat de Santorum en l'estat és irrellevant de sexe o raça, fent-lo guanyar en la majoria dels comtats de Tennessee.

A Vermont, un estat tradicionalment liberal, guanyà Mitt Romney amb gairebé el 40% del vot estatal. Romney guanyà en cadascun dels catorze comtats. Amb 14 punts de diferència, Ron Paul rebé el 25% del vot; Rick Santorum en rebé el 24%.

A Virgínia, estat fronterer amb la capital nord-americana i molt densament poblat, amb el 59,5% del vot surtí victoriós Romney. Degut a un incompliment de les regles del Partit Republicà Newt Gingrich i Rick Santorum quedaren fora de la carrera electoral, donant lloc a una primària entre Ron Paul i Mitt Romney. Paul rebé un récord personal de vots, amb 107.000. L'exgovernador de Massachusetts fou un èxit arreu de l'estat, des de les afores de Washington fins a les platjes de Virginia Beach.

Llegenda Taronja: Mitt Romney Verd: Rick Santorum Porpra: Newt Gingrich Daurat: Ron Paul Negre: empat entre Gingrich i Santorum Gris: sense resultats provisionalment

La pròxima jornada d'eleccions primàries del Partit Republicà serà el dia 10 de març en tres territoris: Guam, les Illes Verges Nord-americanes i les Illes Mariannes Septentrionals; i en un estat: Kansas.

Abans de que s'anunciessin els resultats electorals de l'estat d'Ohio quan Santorum i Romney anaven empatant en aquella primària, Santorum exclamà: «hem guanyat a l'Oest, l'Oest Mitjà i el Sud, i estem preparats per a guanyar en tota la nació».

El candidat Mitt Romney també comentà arran les primàries d'Ohio abans de que es publiquessin els resultats d'aquestes primàries estatals. «Aconseguiré aquesta nominació.» I agraint el suport dels votants, afegí: «avui estem recomptant; estem recomptant els delegats», referint-se als delegats que cada estat té votable per a la Convenció Nacional Republicana en què es nominarà el candidat republicà el 27 d'agost.

El candidat texà Ron Paul comentà a Fargo, Dakota del Nord, sobre els resultats en què esperava guanyar en almenys uns primària: «tots els candidats diuen més o menys el mateix... a part d'un».

Articles relacionats[modifica]

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail