Vés al contingut

Els treballadors de Panrico continuen la vaga més llarga des de la mort de Franco

De Viquinotícies

13 de febrer del 2014, Principat, Països Catalans
Els treballadors de Panrico porten 124 dies en vaga indefinida, superant fins i tot, la vaga de la metal·lúrgica Lafosa de Cornellà del 1975, la més llarga de les últimes dècades. Els treballadors protesten per evitar la reestructuració que comportaria 154 acomiadaments i la reducció del sou d'un 18% als treballadors que es quedessin. Aquesta reestructuració seria la conseqüència de l'asfíxia econòmica que té l'empresa des de l'any 2005 per especulació financera.

La Inspecció de Treball de la Generalitat va imposar una sanció a l'empresa per "vulneració del dret de vaga" per abastir els centres de distribució catalans amb productes elaborats a altres plantes de l’Estat, cosa que encara ara s'està fent.

Un dels episodis que ha causat més indignació entre les treballadores han estat les declaracions que ha fet la direcció a través del diari econòmic Cinco Días, on afirma que “és difícil fer plans de futur per la planta amb una plantilla tan salvatgement ideologitzada, tan violenta, tan forassenyada; ningú no ens pot garantir que a algú no se li acudeixi sabotejar la producció i enverinar els nostres productes”.

Per trobar una vaga tan llarga a l’arxiu de la memòria recent, cal retrocedir 40 anys enrere. La històrica vaga de la metal·lúrgica Laforsa de Cornellà va durar 103 dies, entre el novembre de 1975 i el febrer de 1976. El context social de l’època era de molta tensió, amb Franco al llit a punt de morir. En l’àmbit laboral, les plantilles estaven molt organitzades, sovint de manera autònoma mitjançant assemblees. La vaga va esclatar com a resposta a l’acomiadament d’un treballador que va cometre un error de producció. La direcció va respondre la vaga amb més acomiadaments, fins a 150 de manera escalonada. Les plantilla de Laforsa, que va saber estendre la lluita, va rebre la solidaritat de les treballadores d’altres empreses i del veïnat de les poblacions properes. Van recaptar prop de cinc milions de pessetes –prop de 30.000 euros– per la caixa de resistència. El 13 de gener de 1976, l’atropellament d’un treballador que se solidaritzava amb el tancament de les treballadores de Laforsa a l’església de Santa Maria de Cornellà per part d’un cotxe policial va desencadenar un efecte dòmino. Fins a 169 empreses, al voltant de 28.000 treballadores, van aturar l’activitat a tot el Baix Llobregat amb una vaga general que va durar quinze dies. La plantilla de Laforsa va continuar la vaga fins que, finalment, el 21 de febrer, es va aconseguir la readmissió de totes les treballadores.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail