El Curiosity troba evidència que hi va haver un llac a Mart
- 13 maig 2016: La NASA llança el primer mapa topogràfic de Mercuri
- 25 abr 2016: Crida de la NASA a l'indústria per desenvolupar un orbitador marcià
- 21 abr 2016: SPIRou estarà al seu lloc aviat
- 13 feb 2016: Confirmada la detecció d'ones gravitacionals
- 9 des 2015: Anada i tornada del coet New Shepard
11 de desembre del 2014, Mart
Comparteix: |
El robot explorador Curiosity de l'Administració Nacional de l'Aeronàutica i de l'Espai (NASA) ha trobat evidència que revela que l'Aeolis Mons, ubicat dins del cràter Gale, podria estar format per sediments dipositats al llit d'un llac milions d'anys enrere, ha informat la NASA.
Fa milions d'anys un llac omplia l'enorme cràter Gale, de 154 quilòmetres de diàmetre. Aquestes evidències reforcen l'idea que Mart era apte per a la vida microbiana. Les noves troballes del robot es combinen amb més de dos anys d'informació recopilada des de la seva arribada al Cràter Gale del planeta Mart a l'agost de 2012.
D'acord a Reuters, els científics de la NASA han descobert que munts de roques del cràter "contenien sediments dipositats per l'aigua inclinats cap al centre" de Gale, que ara té un monticle de cinc quilòmetres, la muntanya Sharp. En conferència de premsa, l'equip investigador del Curiosity va explicar que la troballa suggereix que el planeta tenia un clima més càlid, que va permetre, durant llargs períodes de temps, l'existència de llacs i sistemes d'aigua.
Els sediments significarien que 3500 milions d'anys enrere, la muntanya Sharp no existia. "Trobar l'estrat inclinat va ser [...] una completa sorpresa", va afirmar John P. Grotzinger, de l'Institut Tecnològic de Califòrnia. Després d'aterrar a Mart, el robot va descobrir que el planeta va tenir els ingredients químics (sofre, nitrogen, hidrogen, oxigen, fòsfor i carboni) i les condicions ambientals requerides per a la vida microbiana.
Posteriorment, es va traslladar al Monter Sharp per buscar llocs habitables i conèixer si van existir les condicions necessàries per al desenvolupament de vida. "La mida del llac al cràter Gale i el temps i les ocasions que l'aigua es va presentar implica que potser va existir temps suficient perquè la vida es desenvolupés", va destacar el científic del programa d'exploració de Mart de la NASA, Michael Meyer.
El Curiosity continua investigant les capes més baixes de la muntanya, una secció de roques de 150 metres a l'anomenada formació Murray, que podria tractar-se de sediments superposats traslladats per rius i, després de l'evaporació de l'aigua, modelats pel vent. Es preveu que el Curiosity es dirigeixi a zones més elevades per continuar amb les seves investigacions i realitzar nous experiments.
El 26 de novembre de 2011, el coet Atlas va partir del centre espacial John F. Kennedy, a Florida. El 6 d'agost de l'any següent, va aterrar al cràter Gale amb l'objectiu de determinar si a Mart van existir les condicions necessàries per a la vida. Al juliol del 2013, el robot va finalitzar la seva investigació a la zona anomenada badia de Yellowknife; va viatjar al sud-oest, a la base de la muntanya Sharp, on va arribar al setembre d'aquest any.
Fonts
[modifica]- (castellà) Irene Klotz Robot de la NASA en Marte halla evidencia clave de un lago en sitio de aterrizaje — Reuters. 8 de desembre del 2014.
- (castellà) EFE Curiosity consigue más pruebas que sustentan que hubo un lago en Marte — La Vanguardia. 9 de desembre del 2014.