Comunicat de la Comunitat Viquipèdia

De Viquinotícies


thumbs
thumbs

18 de gener del 2012
Avui, la comunitat Viquipèdia en català ha publicat el comunicat següent:

L'existència de la Viquipèdia està amenaçada pel debat del projecte de llei Stop Online Piracy Act (SOPA) que té lloc al Congrés dels EUA. Per aquest motiu Viquinotícies en català també s'ha unit a les accions de protesta.

El 26 d'octubre de 2011, el membre del Partit republicà Lamar S. Smith, va presentar una llei al Congrés dels EUA. Aquesta Llei té per objecte millorar la protecció de la propietat intel·lectual a través d'Internet. Però els mitjans proposats per combatre la pirateria fomenten la censura i inhibeixen la innovació. Els comentaristes descriuen els debats sobre SOPA com un conflicte entre els vells i nous mitjans, entre la indústria de l'entreteniment a Hollywood i Silicon Valley. S'ha format una coalició de grans empreses, start-ups, el moviment de codi obert, iniciatives de la societat civil i blocaires en contra de SOPA.[1]

Segons els seus partidaris, SOPA és una eina eficaç per a la lluita contra les infraccions de drets d'autor a Internet. Per a la Viquipèdia hi ha quatre problemes principals que amenacen el funcionament de l'enciclopèdia:[2]

  • D'acord amb la Secció 102, el fiscal general dels Estats Units pot sol·licitar una ordre de prohibició d'accés a pàgines acusades d'infraccions de drets d'autor des de motors de cerca, proveïdors DNS, processadors de pagaments i servidors de publicitat. La Viquipèdia està definida com un motor de cerca operat per una fundació sota les lleis de l'Estat de Florida, cosa que afecta també la Viquipèdia en català. Per tant, la Viquipèdia es veuria obligada a treure els enllaços a les webs, per exemple de fonts de referència, si es produeixen infraccions de drets d'autor en subpàgines. La definició d'infracció de drets d'autor és vaga i fomenta que es puguin produir pressions injustificades a llocs web sotmesos a censura. Per complir amb la prohibició d'enllaçar, la Viquipèdia hauria d'invertir una bona part de recursos humans disponibles per a controlar els enllaços. La Viquipèdia en català és mantinguda per un nombre variable d'usuaris que inclouen uns 85 que cada mes fan més de 100 edicions.[3] SOPA els obligaria a passar gran part dels seus recursos al control d'enllaços web, deixant de fer la seva tasca real, la creació d'una enciclopèdia, i desmotivant la participació. Si aquests requeriments no es complissin immediatament, l'amenaça de les multes podria posar en perill el manteniment financer per donacions voluntàries. Les implicacions pràctiques no es poden avaluar en la seva totalitat. La viabilitat dels continguts, la seva neutralitat i el respecte pels drets d'autor són principis fonamentals de la Viquipèdia i dels altres projectes germans. Amb imposicions aquest projecte està en perill.
  • SOPA imposa restriccions sobre el programari per a l'ús de xarxes privades virtuals o la utilització de servidors proxy. En règims totalitaris amb restriccions d'accés a Internet, aquestes són les eines que permeten a la gent accedir a la Viquipèdia.
  • SOPA pot danyar la seguretat de la xarxa. Els navegadors es connecten a les pàgines web gràcies a les dades traduïdes pels servidors DNS. Les connexions segures utilitzen sistemes d'autenticació per assegurar que un s'ha connectat al servidor desitjat. Això només és possible si els navegadors fan múltiples connexions a diferents DNS quan reben una resposta no segura. Amb SOPA això serà il·legal per ser un mecanisme per saltar-se bloquejos.[4] En el pitjor dels casos, la Viquipèdia podria arribar a no ser accessible per un bloqueig de la xarxa als EUA.
  • SOPA permetrà que qualsevol que se senti perjudicat pugui demanar directament als processadors de pagaments que tallin tots els pagaments a un lloc web de fora dels EUA. No cal cap tribunal, només la sospita de l'afectat. Això posa en perill la viabilitat econòmica dels llocs web sense temps a defensar-se o presentar al·legacions als EUA.[5] Això no afecta la Viquipèdia de forma directa, ja que està allotjada als EUA, però podria afectar els capítols i associacions locals vinculats a la Fundació arreu del món.

Els iniciadors de SOPA han anunciat canvis provocats per la pressió de l'opinió pública, però encara estan ansiosos de limitar la llibertat d'Internet. A part de SOPA, als EUA s'està planificant la Llei de Protecció de la Propietat Intel·lectual (PIPA).[6] A Espanya, als pocs dies de ser rebutjada la Llei Sinde, l'ambaixador dels Estats Units va advertir que es prendrien mesures si no es ratificava la llei,[7][8] i va ser aprovada pel Govern del Partit Popular el 30 de desembre de 2011.[9]

La Viquipèdia té unes polítiques estrictes sobre drets d'autor, neutralitat del punt de vista i respecte per les persones. Es fan contínuament didàctica sobre drets d'autor i llicències d'ús. No es posa en entredit les mesures necessàries per controlar les infraccions de drets d'autor, sinó les conseqüències d'una mala legislació que provoqui inseguretat jurídica. No es pot permetre que es vulneri el principi de neutralitat eliminant aquelles fonts que suposadament poden perjudicar i sense poder fer cap al·legació. No es volen prendre posicionaments polítiques, però sí que es posicionen quan perillen els principis que han fet possible la Viquipèdia tal com és avui.

La Viquipèdia, està involucrada per les raons esmentades. Viquinotícies en català s'uneix a les protestes contra SOPA que fan, entre d'altres, AOL, Creative Commons, eBay, Electronic Frontier Foundation, Facebook, Google, Human Rights Watch, Internet Foundation, Kaspersky, Mozilla, Reporters sense Fronteres, Twitter i Yahoo.[10]

Notes

Vegeu també[modifica]

Font[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail
Viquinotícies
Viquinotícies
Aquest article o algunes parts d'ell són un reportatge original d'un viquireporter. Vegeu-ne la pàgina de discussió per a més detalls.