Comença la campanya electoral del referèndum sobre el nou Estatut català

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca
Palau de la Generalitat de Catalunya

2 de juny del 2006

Aquesta mitjanit ha començat la campanya electoral del referèndum sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la consulta del qual tindrà lloc el diumenge 18 de juny, en què més de cinc milions de ciutadans catalans tindran dret a vot en aquest referèndum. En el referèndum de l'Estatut actual que va cel·lebrar-se en 1978, hi tingueren dret a vot prop de quatre milions i mig de ciutadans, dels quals hi participaren finalment el 59'7%.

Amb diferents mítins i la primera enganxada de cartells, els partits es mostraran dividits exposant els motius d'una opció o altra del referèndum. En aquest sentit, els dos principals partits polítics, PSC i CiU, demanen el sí, ERC demana el no, ICV ho farà pel vot afirmatiu, i el PP pel negatiu.

El president del Partit dels Socialistes de Catalunya, Pasqual Maragall, donarà tret de sortida de la campanya a Manresa, acompanyat pel Primer Secretari, es, i l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí. El lema que farà servir el PSC per a convèncer els ciutadans és "Sí, guanya Catalunya. No, guanya el PP". Anteriorment el PSC havia presentat un lema un poc diferent que deia "El PP utilitzarà el teu No contra Catalunya", i que va ser motiu d'una forta polèmica política.

Per altra banda, els parlaments d'Artur Mas, Secretari General de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), i de Josep Antoni Duran Lleida, President d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), seran la primera activitat en campanya de la federació d'aquestos dos partits, Convergència i Unió (CiU), al pavelló de L'Illa Diagonal de Barcelona. El lema escollit per aquesta formació nacionalista conservadora és: "1979 o futur? Sí a l'Estatut, sí a Catalunya".

Els nacionalistes republicans d'ERC, en canvi, han preferit escollir un escenari simbolista per a iniciar la seua campanya. Josep-Lluís Carod-Rovira, president d'ERC, i Joan Puigcercós, secretari general, demanaran el rebuig al nou Estatut amb el lema "Ara toca no. Catalunya mereix més". Ho faran a Miravet, lloc en què hi haguè lloc la primera cimera de líders polítics catalans per a tractar sobre el nou Estatut.

El segon soci del Govern català, els ecosocialistes d'ICV-EUiA fa un acte a l'Hivernacle del parc de la Ciutadella de Barcelona, amb parlaments de Joan Saura i Jordi Miralles, convençuts amb el seu lema de campanya què afirma "D'esquerres, catalanista i ecologista. Sí a l'Estatut". Malgrat ser socis de govern actualment amb el PSC, ja han rebutjat públicament fer cap acte conjunt amb els altres dos partits que demanen el sí.

El Partit Popular també demanarà el rebuig al nou Estatut al Port Vell de Barcelona, amb el lema "Pensa en Catalunya. Digues no", amb la presència de Josep Piqué.


Fonts[modifica]