Col·lapsa el ruble i es desploma la borsa de Moscou en un dimarts negre per a Rússia

De Viquinotícies
Banc de Rússia

17 de desembre del 2014, Moscou

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail

Aquest dimarts, el ruble va registrar una altra forta caiguda. La moneda russa va arribar a caure fins al 20%, aconseguint un mínim històric de 100 rubles per euro i 80 per dòlar, a meitat de la jornada. L'estrepitosa caiguda del ruble ha fet miques els estalvis de pràcticament tots els habitants de la Federació Russa, país que ja espera un poc festiu cap d'any.

Finalment, al voltant de les 5:17 hora local, es va arribar als 72,9 rubles per dòlar, mentre els russos van començar a convertir desesperadament els seus diners en dòlars enmig de la forta preocupació que el govern implementi controls de divises per evitar les sortides.

"Estem en una situació crítica. El que ara passa no podíem imaginar ni en el més terrible malson fa tot just un any", va afirmar el vicegovernador del Banc de Rússia, Sergei Shvetsov. Aquest dilluns, el ruble havia perdut el 10% del seu valor; en aquest any ja s'havia depreciat un 60%.

Es va iniciar el dia amb una alça del 9% enfront del dòlar després que aquest dilluns el Banc Central prengués la decisió d'elevar la principal taxa d'interès. No obstant això, poc després va revertir el seu avanç i va caure prop d'un 19%, cotitzant a 80,1 rubles per dòlar. En arribar a aquest punt, es va desencadenar un moment de "veritable pànic".

La desfeta d'ahir ha estat el pitjor que ha patit la moneda russa des de 1998. A la matinada de dimarts, el Banc Central de Rússia va prendre la decisió de pujar del 10.5% al 17% la taxa de referència anual, que significa el sisè augment d'aquest any. Justificant la seva decisió, el Banc va assenyalar que la mesura busca frenar l'inflació i la caiguda de la moneda provocades, en part, per les caigudes del preu del petroli.

"Encarir el crèdit a la banca comercial pretén evitar que aquesta usi els diners del Banc Central per adquirir divises, la qual cosa incrementa la seva demanda i deprecia la moneda nacional", explica La Jornada. Vladímir Putin, president rus, va responsabilitzar als especuladors i a Occident de la caiguda dels preus del petroli i de la depreciació de la moneda del seu país.

Aquest dimarts hi va haver especulacions que atribuïen a la petroliera Rosneft part de la responsabilitat pel col·lapse del ruble. Es va assegurar que la petroliera "es beneficiaria d'una multimilionària conversió a dòlars per afrontar els seus compromisos"; el seu president, Igor Setxin, va qualificar això com una "provocació". Així i tot, la desconfiança cap a les autoritats ha provocat que participants del mercat financer s'anticipessin a comprar el dòlar, el que va generar escassetat i efectes negatius en el tipus de canvi, va destacar l'analista d'Alfa-Bank, Natalia Orlova.

Notícies relacionades[modifica]

Fonts[modifica]