Vés al contingut

Científics revelen l'origen del VIH

De Viquinotícies
Diagrama d'una secció del virus de la immunodeficiència humana (simulació gràfica).

4 d'octubre del 2014, Regne Unit

Científics de l'Universitat d'Oxford van revelar l'origen del virus de la immunodeficiència humana (VIH), la pandèmia que es saldaria amb 32 milions de morts per a l'any 2025.

Una anàlisi genètica de milers de virus va confirmar que el VIH es va produir per primera vegada en la dècada de 1920 en un poblat colonial d'Àfrica central i es va estendre mitjançant el ferrocarril cap a altres parts del continent i posteriorment a Haití, afirma The Independent.

L'investigació va revelar que la "Zona Zero" del VIH va ser el que avui és Kinshasa (abans coneguda com a Léopoldville), llavors capital del Congo Belga. En Leopoldville s'acostumava la caça de ximpanzés, origen del virus, i els quals eren venuts posteriorment en Kinkasa per a consum de la població local.

Els investigadors van qualificar les circumstàncies que van crear al VIH com "una tempesta perfecta", propiciada pels moviments de població que van tenir lloc al Congo Belga d'aquest temps, gràcies a l'arribada del ferrocarril a l'època colonial.

« Per primera vegada hem estudiat totes les proves disponibles amb les últimes tècniques filogeográfiques, que ens han permès determinar l'origen del VIH. Això vol dir que podem dir amb un nivell alt de seguretat on i quan es va formar la pandèmia del VIH. Sembla que va ser una combinació de circumstàncies que es van donar a Kinsasa a principis del segle XX el que va crear "una tempesta perfecta 'per a l'emergència del sida i va provocar l'epidèmia invencible. »

—Oliver Pybus, Investigador de l'Universitat d'Oxford


Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail


Fonts

[modifica]