Vés al contingut

Catalunya: la justícia anul·la unes subvencions de l'estat per a la integració d'immigrants perquè és competència de la Generalitat

De Viquinotícies

27 de desembre del 2014, Catalunya
Benestar Social i Família va interposar un recurs contra el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social espanyol.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha dictaminat a favor del Departament de Benestar Social i Família en el recurs contenciós administratiu interposat contra les subvencions del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social espanyol destinades a barris amb presència significativa de població immigrant. El tribunal considera que es tracta d'un cas d'invasió competencial, anul·la la convocatòria de subvencions i condemna l'estat espanyol a pagar les despeses processals, segons ha informat el departament. La sentència confirma que aquestes subvencions per a la integració de les persones immigrants s'inscriuen dins de l'àmbit dels serveis socials i són competència exclusiva de la Generalitat.

La sentència és concretament contra la convocatòria de 28 de maig de 2013 de subvencions per al desenvolupament de programes d'intervenció integral en barris amb presència significativa de població immigrant, de la direcció general de Migracions del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social espanyol.

Segons ha informat el Departament de Benestar Social, aquesta sentència 'referma i consolida' la jurisprudència que el Tribunal Constitucional espanyol ja ha emès en aquest sentit i “confirma” que les convocatòries de subvencions en matèria d'integració de les persones immigrants d'aquesta naturalesa “s'inscriuen dins de l'àmbit dels serveis socials, competències exclusives de la Generalitat de Catalunya”, així com les referides a la primera acollida de les persones immigrades i al desenvolupament de les polítiques d'integració.

El Departament també destaca el fet que un tribunal hagi acceptat el recurs contenciós administratiu contra una resolució de convocatòria de subvencions, sense que prèviament s'hagin impugnat les bases reguladores. I recorda que totes les sentències favorables a l'Administració catalana emeses pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem en matèria d'immigració “es referien a programes diferents”.

En aquest sentit, el TSJM considera que malgrat que la convocatòria que es recorre no sigui idèntica a les analitzades anteriorment pel Tribunal Constitucional “en el fons l'objecte de les subvencions és el mateix” que es recull a l'article 138 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, segons el qual correspon a la Generalitat la “competència exclusiva en matèria de primera acollida de les persones immigrades, així com el desenvolupament i la regulació de les polítiques d'integració”.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail