Catalunya: els sindicats valoren en un 80% el seguiment de la vaga del 23-M

De Viquinotícies

23 de maig del 2013, Catalunya
La jornada de lluita convocada pels sindicats per desbloquejar els convenis s’ha notat amb força al transport de mercaderies, al sector de les masses congelades, al comerç tèxtil de Barcelona i al lleure educatiu. En els tres primers àmbits es valora el seguiment en el 80%. També s'han apuntat a la jornada diverses mobilitzacions d’empresa, con les de Ciments Molins, o d'altres de sectorials, que afecten a empreses de Tecnologies de la informació i la Comunicació (TIC).

A primera hora del matí els piquets s'han concentrat a les portes de les grans empreses productores de pa congelat, com Europastry, i en els centres de distribució de mercaderies. A mig matí els treballadors del comerç del tèxtil han dut les seves protestes al centre de Barcelona, i els treballadors de lleure educatiu s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume.

Les rondes de Barcelona s’han vist afectades durant el matí per les protestes dels transportistes. A partir de les 11 h el Passeig de Gràcia de Barcelona ha vist com els treballadors del comerç tèxtil es manifestaven davant dels grans establiments del ram. Així, hi ha hagut piquets informatius a Mango, firma a la qual acusen d’impedir fins i tot la sindicació. Aquests grups han confluït amb altres que s’han concentrat a migdia a la Via Laietana de Barcelona, on han protestat davant la seu de Foment del Treball.

Uns metres més enllà, a la Plaça de Sant Jaume, centenars de treballadors del lleure educatiu protestaven, a més de contra el bloqueig del conveni, per l’actuació de la Generalitat. Els sindicats estudien presentar una querella criminal per prevaricació contra el Govern a l'entendre que s'ha vulnerat el dret a vaga dels treballadors del sector de l'oci educatiu, després d'endurir "a última hora" els seus serveis mínims per a la vaga d'aquest dijous.

En declaracions als mitjans durant la concentració celebrada a les portes de Foment del Treball, el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha criticat que a les 23.00 hores de dimecres l'executiu català va rectificar els serveis mínims decretats 24 unes hores abans, i que ho va fer "al marge de la negociació amb el comitè de vaga".


Sense acord[modifica]

La mobilització ve precedida per l’acord entre CEOE i sindicats majoritaris que suposa que els convenis que vencin no perdran el seu valor mentre es continuï la negociació. Aquest pacte, interpreten els sindicats catalans, només té vigència si sindicats i treballadors s’hi adhereixen i aquest fet no s’ha produït. Per tant, la mobilització es manté.

L’acord a última hora per desbloquejar el conveni del metall ha fet que la protesta perdés part de la seva força. No obstant, com és habitual darrerament les manifestacions convocades per aquesta tarda a Barcelona i diverses ciutats catalanes poden tornar a agrupar molts treballadors veuen en aquests tipus de protesta una forma econòmicament menys costosa de defensar els seus interessos.


Vegeu també[modifica]

Viquinotícies: Catalunya: els sindicats plantegen el 23 de maig com un assaig de vaga general, Viquinotícies, 19 de maig del 2013

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail