Vés al contingut

Catalunya: el govern català portarà el decret sanitari de Rajoy al Constitucional

De Viquinotícies

5 de juny del 2012, Catalunya
El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha anunciat que presentaria un recurs contra el decret sanitari de l'executiu espanyol, que vulnera competències de la Generalitat i preceptes de la constitució espanyola, segons el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries conegut ahir.

El consell de garanties veu deu aspectes que podrien no ser legals del reial decret-llei de sanitat aprovat pel govern espanyol, i entén que es podria vulnerar el principi que tothom és igual davant la llei sense cap discriminació, el mateix dret a la protecció de la salut i l'ús del concepte d'urgència per a justificar la publicació del decret.

En general, el decret contravé els articles 14, 43 i 86.1 de la constitució espanyola i envaeix les competències de la Generalitat definides als articles 115, 136 i 162 de l'estatut.

En particular, troba que el decret conté deu aspectes no legals i que vulnera el principi d'igualtat universal davant la llei i que tothom té, doncs, el mateix dret de protecció de la salut.

A més, aprecia errors en alguns articles que ja havien mogut polèmica, com els que modifiquen el concepte d'assegurat del sistema sanitari, la prescripció de medicaments, la dispensa de fàrmacs als hospitals, el canvi de professions sanitàries i dels estatuts del personal, etc.

Finalment, estima que vulnera algunes competències de la Generalitat quant a reconeixement i control dels assegurats, quant a l'obligació de servir medicaments genèrics, als canvis sobre el copagament farmacèutic i sobre la donació de cèl·lules i teixits humans.

L'escrit de conclusions ha estat adoptat per unanimitat, amb un vot particular d'un magistrat que entén que la restricció del dret de la salut dels immigrants encara vulnera un altre article de la constitució.

El PSC, ICV, ERC i CiU han instat el govern a presentar al Tribunal Constitucional un recurs d'inconstitucionalitat.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail