Vés al contingut

Catalunya: Mas diu que el corredor mediterrani liquidarà el “concepte Espanya”

De Viquinotícies

6 de juny del 2012, Catalunya
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que quan el corredor mediterrani sigui una realitat comportarà la fi del “concepte Espanya”, “basat en l'economia financera, l'especulació i els diners fàcils, que és un model fracassat'. 'El corredor mediterrani pot enterrar un model fracassat i assenyalar on volem anar”, ha dit Mas a la conferència organitzada pel lobby Ferrmed coincidint amb el Saló Internacional de la Logística, de la Fira de Barcelona.

Els presidents dels governs català, valencià, balear i murcià s'han tornat a reunir avui per defensar el corredor mediterrani. Amb aquesta reunió Artur Mas, Alberto Fabra, José Ramón Bauzá i Ramón Luis Valcárcel volen enfortir la cooperació entre els governs respectius per fer valer el corredor com una infrastructura productiva essencial.

Bauzá ha insistit en la necessitat de sumar forces per convertir l'estat espanyol en una plataforma logística internacional de primer nivell. Ha reivindicat la bona entesa de tots els governs autonòmics implicats en la defensa del corredor mediterrani: “Tots, de diferents partits, coincidim a veure el corredor com una oportunitat de superar la crisi”.

Per la seva banda, Alberto Fabra ha destacat la “vocació europeïsta” del corredor i ha demanat celeritat en les inversions del govern espanyol. Fabra ha dit que “la construcció del corredor ja no admet pauses ni endarreriments” i ha reivindicat “la necessitat i el compromís europeu que tenim tots els territoris”.

Catalunya demana un control europeu de les inversions espanyoles al corredor.

Tot just ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, “Lluís Recoder”, va fer saber que enviaria una carta al comissari europeu de transports per informar-lo del full de ruta català sobre el corredor mediterrani i per demanar-li de controlar les inversions espanyoles en infrastructures: “Volem que Europa supervisi les inversions que fa Espanya al corredor mediterrani.”

Després de recalcar que l'eix ferroviari era una oportunitat, va confessar que el preocupava que no fos sinó una línia en un mapa arraconat en un calaix 'mentre les empreses perden oportunitats'.

En un estudi presentat al consell de govern català, Recoder proposa que es prioritzin les accions que es puguin fer en poc temps amb un cost assumible, “per a resoldre ràpidament, abans del 2015, la connexió del teixit català i els nostres ports amb Europa”; per tant, cal “assegurar l'acabament de les obres i dels projectes blocats”.

El pressupost espanyol del 2013 inclourà la construcció del corredor mediterrani, segons Pastor

També ahir la ministra de Foment espanyola, “Ana Pastor”, va comunicar que el govern preveia d'incloure el corredor mediterrani en els pressupostos de l'estat del 2013. Després de mesos i mesos defensant tot sol el corredor central, ara el govern espanyol diu que el corredor serà fonamental 'per a Catalunya i Espanya', i que si no s'havia inclòs en els pressupostos del 2012 era per manca de projecte. Tal qual va dir-ho Pastor en la inauguració del Saló Internacional de la Logística, a la Fira de Barcelona.

A banda, la presidenta del PPC, “Alícia Sánchez-Camacho”, i Ana Pastor van presentar ahir una esmena al pressupost espanyol d'enguany sobre inversions a Catalunya. Aquesta esmena, que s'hi introduirà quan passi pel senat, inclou una partida d'onze milions d'euros per al tram Vandellòs-Tarragona del corredor. Però encara hi ha una altra esmena, aquesta sense consignació pressupostària, segons la qual el ministeri de Foment licitarà els accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona amb un contracte públic i privat de vint anys.


Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail