Biquipedia, la Viquipèdia en aragonés, celebra el seu desé aniversari
- 11 feb 2023: El Reial Madrid guanya el seu vuitè Mundial de Clubs
- 23 nov 2022: Copa del Món de Futbol 2022: Espanya goleja la Costa Rica per 7-0
- 1 oct 2022: Es celebra l'acte 1.062 cadires buides a Tàrrega
- 12 juny 2022: Accident ferroviari a Sant Boi de Llobregat
- 7 feb 2022: La Lliga 2021-2022: El Barcelona s'ha imposat a l'Atlètic de Madrid per 4-2 al Camp Nou
23 de juliol del 2014, Aragó

Willtron - Wikimedia Commons
Biquipedia, la versió en aragonés de Wikipedia, va celebrar el 21 de juliol de 2014 el seu desé aniversari. Aquest projecte, que fa vora un mes va superar la barrera dels 30.000 articles enciclopèdics, és la major obra del món en aragonés, una llengua romànica que, si bé fa segles va ser usada ampliament a tot el Regne d'Aragó i en zones del Regne de València, avui es troba en perill de desapareixer. L'aragonés es parlat avui en dia per unes 11.000 persones a tot el món, moltes d'elles d'edat avançada.
Com han assegurat dos administradors de la Biquipedia en una recent entrevista per a Wikimedia Espanya, aquest projecte resulta fonamental com a recurs educatiu, tant per a alumnes en el nord d'Aragó, que l'usen per a estudiar l'aragonés a les seues lliçons, com per a gent de tot el món intersada en parlar-lo. De fet, Juanpabl, seudònim d'un dels entrevistats afirma:
« | Wikipedia és actualment el corpus digital i lliure més important que té l'aragonés. Per això, ha sigut usat en el desenvolupament de correctors ortogràfics, traductors i reconeixedors d'idioma, és a dir, ha contribuit al desenvolupament de ferramentes de lingüística computacional per a l'aragonés. [...] Pot ser destacaria com de sorprenent ha sigut trobar-nos amb un usuari hongarés-mexicà i un altre usuari brasiler d'origen japonés, que havien aprés aragonés, i eren capaços d'escriure en un aragonés prou bo! | » |
Tanmateix, Biquipedia destaca per la seua extensió i activitat. Com explica Willtron, un altre dels administradors entrevistats:
« | Deu anys després de la seua creació hem aconseguit que la Biquipedia siga la primera Wikipedia per articles/nombre de parlants, comptant amb 30.000 articles, més d'un article per parlant. És un projecte que està viu i continua creixent dia a dia amb molt d'esforç per part dels seus col·laboradors. | » |
Fonts[modifica]
- (castellà) David Abián Wikipedia en aragonés, Biquipedia, celebra su décimo aniversario — Blog de Wikimedia España. 23 de juliol del 2014.
- (castellà) UNESCO UNESCO Atlas of the World's Languages in Danger — Lloc web de l'UNESCO. 23 de juliol del 2014.