Vés al contingut

Argentina: s'ha mort el dictador argentí Jorge Rafael Videla

De Viquinotícies
Jorge Rafael Videla l'any 1976


17 de maig del 2013, Argentina
L'ex-dictador argentí Jorge Rafael Videla s'ha mort, segons que informen diversos mitjans locals i agències. Videla tenia 87 anys i va presidir l'última dictadura militar argentina. S'ha mort a la presó de Marcos Paz, on complia condemna de cadena perpètua pels crims comesos durant el seu mandat.

Va participar en el cop d'Estat que va derrocar el govern de María Estela Martínez de Perón el 24 de març de 1976, i que va instaurar una dictadura militar durant la qual van desaparèixer 30.000 persones.

Videla va ser condemnat per primer cop a cadena perpètua el 1985, però l'any 1990 el govern de Carlos Menem va indultar-lo. Deu anys més tard, el govern de Kirchner va declarar inconstitucionals els indults de Menem. El 2003 el tribunal de Nuremberg va sol·licitar la seva extradició a Alemanya per l'assassinat d'una ciutadana alemanya a l'Argentina el 1977. El 2005, però, el cas es va arxivar. Més tard, el 2008, va perdre el benefici de la detenció domiciliària. El 2010, la Cort Suprema va resoldre que l'indult de Menem no era constitucional i la condemna anul·lada s'havia de complir. Aquell mateix any, va ser condemnat a complir cadena perpètua com a pres comú per delictes de lesa humanitat.

També va ser condemnat a cinquanta anys de presó pel robatori de nadons durant el seu mandat en la dictadura. La pena va ser dictada pel Tribunal Federal i s'afegia a altres condemnes anteriors. El procés va investigar 35 casos d'apropiació de nadons nascuts en captivitat.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail