Vés al contingut

Agents de la Policia Local irrompen a la mesquita del barri de Rocafonda de Mataró

De Viquinotícies

5 d'agost del 2013, Mataró, Maresme, Països Catalans

La Policia Local de Mataró va irrompre el passat diumenge 4 d'agost a la mesquita del barri de Rocafonda coincidint amb la celebració de la Laylat al-Qadr, la Nit del Destí, que es dóna entre el vint-i-sisè i el vint-i-setè dia del ramadà. La irrupció va provocar que les persones congregades al centre de culte es decidissin a expulsar-ne els agents. Aquestes dates tenen un significat molt especial per a la comunitat musulmana sunnita, ja que consideren que durant aquesta nit es decidirà el destí de l'any següent. És per aquest motiu que passen la nit blanc, per invocar la pietat d'Al·là.

L'entrada de la policia al recinte religiós es va donar després que un cotxe patrulla seguís un grup de joves que venien d'una concentració de suport a un veí del barri, que, asseguraven, hauria patit maltractaments a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la ciutat. A les sis de la tarda, els agents de la Policia Local els van interpel·lar a les portes de la mesquita referint-se a un dels joves pel seu nom i cognoms. Cal precisar que el jove assenyalat havia estat detingut divendres passat acusat de provocar, juntament amb un centenar de veïnes del barri del Palau, uns aldarulls que, suposadament, haurien obligat un cotxe patrulla dels Mossos d'Esquadra a abandonar el barri, versió que ha estat desmentida per un vídeo on es reconstrueixen els fets. Quan els policies locals van demanar la documentació al jove a la porta de la mesquita, que en aquells moments duia una samarreta on s'hi podia llegir “Mataró diu no al racisme i a la xenofòbia”, en àrab i en català, es van viure moments de tensió pel fet que es decidissin a actuar un dia tan important per a la comunitat com el de la Nit del Destí. Va ser en aquells moments que, segons testimonis presencials, els agents van començar a colpejar el veí del Palau, a la seva neboda menor d'edat i a d'altres familiars i amics, arribant a esgarrapar-los. El punt culminant de la reacció policial es va donar quan alguns dels agents van irrompre dins del centre de culte, provocant una reacció irada de les persones congregades que va obligar els policies a marxar. Moments després, el sergent en cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d'Esquadra de Mataró va fer acte de presència al lloc dels fets provant d'apaivagar els ànims: una tasca difícil, ja que en aquells moments hi havia dues persones pujant a l'ambulància per dirigir-se a l'hospital de Mataró a ser ateses per les agressions que, suposadament, haurien patit per part del cos policial municipal.

El conflicte segueix a l'hospital

[modifica]

Poques hores després i mentre eren ateses les agredides, un agent de la Policia Local, que fonts presencials asseguren que és el responsable de les suposades agressions, va fer acte de presència al centre hospitalari per fotografiar els familiars i amics que havien acompanyat les persones hospitalitzades. La situació es va tensar altre cop quan aquest mateix agent va provar d'accedir als informes mèdics de les persones contusionades, fet que va acabar amb la marxa del policia quan la desena de familiars, amics i solidàries li van requerir que abandonés l'hospital. Però la pressió policial no va acabar aquí: moments més tard, diverses patrulles dels Mossos d'Esquadra van irrompre a la sala d'espera de les urgències de l'hospital de Mataró per requerir la identificació d'una part de les persones congregades, amb el pretext del soroll que feien aquestes mentre discutien.

L'endemà d'aquests fets i després d'una reunió de la qual n'ha participat l'alcaldessa accidental de la ciutat Núria Calpe, els representants dels Mossos d'Esquadra de Catalunya, de la Policia Local, del Servei de Participació Ciutadana de l'Ajuntament i d'algunes entitats musulmanes de la ciutat, s'ha emès un breu comunicat on el que ha succeït s'ha “lamentat i condemnat” i s'ha afirmat que no es pot “posar en dubte la tasca que durant tot l'any comunitats musulmanes, forces de seguretat i Ajuntament porten a terme” reiterant la necessitat de “seguir treballant cordialment per garantir la bona convivència”.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail

Enllaços externs

[modifica]