Abocament tòxic va acabar amb milers de peixos al riu Francolí

De Viquinotícies
El Francolí prop de La Masó.

7 de febrer del 2008, Francolí
L'incident que va ocórrer el dimecres 6 de febrer del 2008, va provocar un desastre ambiental per l'ecosistema del riu Francolí ja que, en un primer moment es va estimar que eren 500 quilos de peixos morts els que s'havien trobat al cabal d'aquest, amb només una quarta part inspeccionada i netejada. Tot apuntava a que es devia a una fuita d'abocament tòxic a la planta petroquímica de Repsol al Morell. Les investigacions posteriors, varen quantificar la fuita d'aquest abocament en uns 35 000 litres de productes fenòlics. Aquests productes, van ser els causants de la contaminació de les aigües del riu Francolí durant el seu recorregut, en aproximadament 8 km (des del tram de Constantí fins pràcticament al Parc de la Ciutat, a Tarragona).

L'abocament, no només va danyar greument l'ecosistema del riu tarragoní sinó que també, va afectar a l'anomenada Mina dels Regants. Per aquest motiu, l'empresa municipal d'aigües (EMATSA) es va veure obligada al tancament d'aquesta mina d'aigua que suposa el 20% del total del subministrament total de la companyia. Tot i l'incident, EMATSA va prendre la mesura de forma immediata i no va suposar cap perill per a la salut pública. Finalment, i un cop netejat la totalitat del recorregut contaminat es va confirmar per part de l'Agència Catalana de l'Aigua que van morir una tona de peixos, tals com anguiles i porques, així com gripaus i crancs de rius. També, s'ha de tindre en compte però no es va poder quantificar l'afectació de l'ecosistema del riu format per plantes, algues i diferents microorganismes.

Causes[modifica]

La causa principal va ser la ruptura d'una mànega a la planta de d'aigües residuals del complex petroquímic de Repsol, on els abocaments tòxics es van filtrar a través d'aquestes en acumulacions d'espuma fins a arribar al riu i a la mina, segons apuntaven fonts de l'empresa Repsol. Tot i el greu problema, no va haver cap tipus de supervisió ni control quan es va conèixer que els components de l'aigua no eren els mateixos que els previstos, de manera que el producte continuava circulant per l'interior de les aigües residuals. Aquesta fuita va esdevenir a causa de la decisió de dos tècnics de Repsol de transportar aigües residuals amb components altament tòxics des de la planta petroquímica fins a un tanc buit, a uns 250 metres de distància. Aquest transport és el que es feia per mitjà de la mànega, que finalment va resultar trencada.

Responsabilitat penal[modifica]

Pel que fa a les responsabilitats penals dilucidades per mitjà del Jutjat del Penal de Tarragona, els dos tècnics que van idear el transport d'aquests residus tòxics, van ésser condemnats a dos mesos de presó que es van substituir per una multa de 1.200€ i la inhabilitació per exercir el seu ofici durant tres mesos i d'altres relacionats amb la protecció del medi ambient, després d'arribar a un acord amb la fiscalia. D'altra banda, com a responsabilitat civil van haver de pagar a l'Agència Catalana de l'Aigua quasi 30.000€ en concepte de costos per la retirada dels peixos morts i la posterior adequació del medi natural danyat, segons van afirmar fonts de la defensa dels treballadors de l'empresa. D'altra banda, s'ha de sumar 90.000€ a l'àrea de medi natural del Departament d'Agricultura per la reparació de l'ecosistema del riu Francolí. L'acord, es va signar el 9 d'abril de 2013 als Jutjats tarragonins i la companyia asseguradora de Repsol, ja va consignar al jutjat 154.000€ per tal de fer front a les diferents indemnitzacions.

Fonts[modifica]

(castellà) Investigan la gravedad del vertido tóxico que ha matado a miles de peces en el FrancolíEl Mundo. 8 de gener del 2015.


Enllaços externs[modifica]

avant Notícies d'ahir

Notícies d'abril

Escriviu un article