Vés al contingut

20 països de l'OEA continuaran buscant solucions per a Veneçuela

De Viquinotícies


31 de març del 2017

La "avaluació col·lectiva" de més de quatre hores sobre la situació de Veneçuela en una sessió extraordinària del Consell Permanent de l'Organització d'Estats Americans (OEA) realitzada el dimarts només va aconseguir acabar amb una declaració a nom de 20 dels 34 països que conformen l'organització.

La van fer a manera d'expressió pública, sense arribar a ser una resolució oficial, i molt menys, l'activació de la Carta Democràtica que l'oposició veneçolana esperava.

L'ambaixadora canadenca, Jennifer May Loten va llegir el document en què els 20 països, als quals no va identificar, es van comprometre a definir "passos concrets que contribueixin a identificar solucions diplomàtiques" a la crisi política veneçolana.

Presumiblement aquests 20 països van ser els mateixos que van aprovar l'agenda del dia (posada en dubte per Veneçuela) després d'una hora d'intervencions sobre la legalitat mateixa de la sessió.

Argentina, Bahames, Barbados, Belize, Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Estats Units, Guatemala, Guyana, Hondures, Jamaica, Mèxic, Panamà, Paraguai, Perú, Saint Lucia i Uruguai van votar a favor. Dues nacions més que les 18 que van sol·licitar la reunió de dimarts, que era la quantitat mínima per prosseguir.

En contra van votar Saint Vincent i les Grenadines, Surinam, Saint Kitts i Nevis, Veneçuela, Bolívia, Dominica, Equador, El Salvador, Haití, Nicaragua i República Dominicana.

Té sentit l'OEA?

[modifica]

A Caracas, poc després del final de la sessió del Consell Permanent de l'OEA, el president Nicolás Maduro va afirmar que els adversaris del govern socialista veneçolà fracassar en el seu intent d'aplicar sancions a Veneçuela.

"Hem obtingut una gran victòria per al nostre país. Ni es va aprovar la Carta Democràtica ni es va aprovar el comunicat infame de la coalició de països de dreta, de governs de dreta", va dir Maduro acompanyat dels seus ministres.

Després d'enumerar una sèrie de casos en què l'OEA des de la seva creació hauria avalat "agressions" contra governs progressistes i revolucionaris del continent, Maduro es va preguntar: "Té sentit l'existència de l'OEA? Té sentit la permanència en l'OEA? ... Obro un debat nacional i internacional sobre la pertinència de l'OEA i la permanència dels Estats en aquesta instància ", ha afegit el mandatari, sense aprofundir en el tema.

Exercici acumulatiu

[modifica]

L'OEA va convocar a la sessió extraordinària tot just hores després que 14 dels seus estats membres cridessin la setmana passada a Veneçuela a alliberar els presos polítics, convocar eleccions i respectar les decisions de l'Assemblea Nacional en una inèdita posició conjunta al voltant de la crisi del país sud-americà.

No obstant això, van dir que la suspensió d'aquesta nació de l'organisme hauria de ser l'última opció.

El cap de gabinet del secretari general, Gonzalo Koncke, ha subratllat que la sessió de dimarts demostra el que va descriure com un "exercici acumulatiu. S'inicia la sessió amb 14 països que esmenten la gamma de problemes, i acaba la sessió amb 20 països fent una declaració ".

A Washington, el viceministre veneçolà per Amèrica del Nord, Samuel Moncada, va descriure la celebració de la reunió com un "acte hostil" per considerar que un debat sense la seva autorització equival a una violació de la seva sobirania.

Per la seva banda, el subsecretari d'Estat adjunt per a l'hemisferi occidental, Michael Fitzpatrick, va enumerar (sense mostrar preferència per alguna) propostes presentades per diversos països, les quals inclouen crear un grup de territoris amics, enviar una delegació a la nació sud-americana per dialogar directament amb actors polítics i convidar als tres expresidents que van intervenir el diàleg infructuós celebrat l'any passat amb la mediació del Vaticà.

Caracas ha acusat reiteradament a l'organisme multilateral de prestar-se als interessos de Washington per atemptar contra governs d'esquerra a la regió.

Un pas endavant

[modifica]

A l'conversar amb reporters a la seu de l'OEA al final de la sessió, el diputat opositor veneçolà Luis Florido va considerar com "un pas endavant" el pronunciament dels 20 països per seguir avaluant la situació veneçolana.

A Veneçuela, la dirigent opositora María Corina Machado, va haver de tornar a insistir que el canvi només pot venir des de dins de Veneçuela.

"De quin costat estàs? ¿Del costat de deixar a Maduro fins al 2019 i més, i seguir enganyant amb una farsa de diàleg? O estàs del costat d'atendre el canvi que requereix el nostre país i donar suport totalment i de manera il·limitada la posició de Lluís Almagro?", S'ha preguntat.

Al final, una frase d'optimisme: "El món ha canviat la seva posició, el món ha entès que el drama que vivim els veneçolans és un problema per a la seguretat i l'estabilitat de la regió".

Fonts

[modifica]
CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «20 países de la OEA continuarán buscando soluciones para Venezuela» (castellà) en la seva versió del 31 de març del 2017.

avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article