Xina llança amb èxit la nau tripulada Shenzhou 6

De Viquinotícies

13 d'octubre del 2005

Llarga Marxa 2F
Model a escala de la nau Shenzhou

La República Popular de la Xina ha llançat amb èxit la seva segona missió tripulada a l'espai, anomenada Shenzhou 6 (神舟六号, "Bajel diví número sis"). El llançament, realitzat amb el coet Llarga Marxa 2F, va ser transmès en directe per televisió.

Aquesta missió és més ambiciosa que l'anterior Shenzou 5, que va fer de la Xina la tercera nació que envia una missió espacial tripulada. La Shenzhou 6 només duu dues taikonautes (astronautes xinesos), Nie Haisheng i Fei Junlong -l'anterior només va ser tripulada per Yang Liwei-. Nie i Fei romandran en òrbita més temps (5 dies contra 21:14 hores del Shenzhou V.

Chen Shanguang, director del programa d'entrenament de tripulacions espacials xinès, va explicar als mitjans que el seu país enviarà una dona a l'espai d'aquí a cinc anys: "Les dones astronautes són més pacients comparades amb els homes, les seves qualitats psicològiques són més estables i enfronten millor l'aïllament".

Per a les autoritats xineses, el llançament del Shenzhou 6 és el començament de la segona etapa del programa espacial xinès, en el qual el país espera realitzar l'acoblament entre càpsules i maneres espacials, així com caminades d'astronautes a l'espai. Per a la tercera fase, la Xina construirà un laboratori espacial permanent i un sistema d'enginyeria espacial, segons informa l'agència Xinhua. Wang Yongzhi, dissenyador general en cap del Programa de Vols Espacials Tripulats de la Xina, va declarar a aquesta agència que "Xina mai serà una superpotència, però com el país en desenvolupament més poblat del món amb 1.300 milions d'habitants, ha de tenir un lloc en el desenvolupament aeroespacial i fer les seves degudes contribucions".

Fonts[modifica]