Vés al contingut

Usuari:Bestiasonica/Proposta de categorització

De Viquinotícies

He marcat en negreta el que canvia substancialment.

Viquinotícies:Categorització descriu el sistema de categories que s'usa a la Viquinotícies en català recollint les normes comunes a altres projectes wiki així com les particularitats del sistema de categorització consensuades Viquinotícies en català. Aquesta norma de categorització deriva a partir de la base consensuada a la Viquipèdia en català en la seva versió del 31 d'agost de 2009. A partir de llavors les normes poden haver variat i haver-se consensuat algunes variants pròpies del projecte

Importància de les categories

[modifica]

A Viquinotícies les categories tenen l'objectiu d'agrupar les notícies i fer-les més accessibles. Si esteu creant o editant una notícia, afegiu una o més categories corresponents per facilitar la navegació. Tot i això, es recomana utilitzar el mínim nombre de possible de categories, només les que es consideren essencials per a la notícia. És convenient no crear noves categories si no esteu segur que es farà ús d'elles. Un bon criteri seria veure si s'adapta bé a la jerarquia de baix. Les categories solament són útils si els usuaris les recorden i les usen; si han de veure tres categories pràcticament iguals per a trobar la pàgina que busquen, és que el sistema no és correcte. Les categories sense descripció, amb poques pàgines o que no són en esta llista potser siguen esborrades.

Aquesta "classificació" de les notícies es fa de manera jeràrquica o en forma d'arbre (per exemple, la categoria de Club Gimnàstic de Tarragona, es troba dins de la categoria de futbol i aquesta, al seu temps, està dins de la categoria de esports, que està englobada en la categoria de Notícies per tema, Notícies per tema a Notícies, i, finalment, Principal. Sovint, però, apareixen situacions més complexes, com es tractarà més endavant. D'aquesta manera no cal no incloure categories que ja estan implícites en la jerarquia de categories. Per exemple, la categoria:Cunit es pot relacionar amb les categories següents: Cunit -> Baix Penedès -> Catalunya , etc. (cada categoria és una subcategoria de la de la seua dreta). Així, en un article sobre Cunit, cal posar-hi que pertany a la categoria Cunit , però no a la de 'Baix Penedès, perquè Cunit es indirectament una subcategoria de Baix Penedès.

Igual que pels noms de les notícies, vos preguem que tingueu cura en triar els noms de les categories. Abans de crear-ne de noves, penseu una mica com s'haurien de relacionar amb les que ja hi ha, i reviseu que no s'hagin creat ja categories semblants amb un nom diferent. Eviteu de crear també categories massa especifiques.

D'aquesta manera, no sols es poden buscar notícies pel seu nom, sinó que també per l'àrea de coneixement amb què estan relacionades. Per exemple, si algú està interessat en les Llengües germàniques, però desconeix quines llengües germàniques hi ha (o quins articles relacionats amb el tema estan disponibles a Viquipèdia), pot navegar per les categories fins a arribar a la categoria corresponent. La pàgina de la categoria conté una llista dels articles assignats a aquella categoria, així com una llista d'altres categories englobades dins d'aquesta categoria.

Així doncs, les categories no sols ajuden a classificar correctament les notícies, sinó a generar llistes automàtiques sobre els temes relacionats en la matèria. És per això que les notícies que únicament consten d'una llista feta a mà, de notícies relacionades en una matèria determinada, estan obsolets i tendeixen a quedar arraconats a dins Viquinotícies i resulten difícils de localitzar.

De la mateixa manera que una categoria pot contenir altres categories i múltiples notícies, una categoria pot pertànyer a més d'una categoria. El mateix passa amb les notícies. Per a incloure una categoria o una notícia dins d'una altra categoria, s'utilitza la següent sintaxi:

[[Categoria:ZZZ]]

on, en ZZZ haurem de posar el nom de la categoria assignada, per exemple: [[Categoria:Salut]] o [[Categoria:Política catalana]].

Però, a més a més de les categories que els viquipedistes van creant per tal de classificar el coneixement, també existeix un altre grup de categories, que en diem de manteniment i han estat creades per tal de facilitar les tasques de la gestió de Viquinotícies (entre d'altres exemples podem trobar les notícies que encara són esborranys a la categoria d'Esborranys; articles que mostren punts de vista no neutrals; o fins i tot la categoria on es troben els articles que no respecten drets d'autor). Per a incloure una notícia en qualsevol d'aquestes categories es fa amb la comanda:

 {{ZZZ}}  

on, en ZZZ haurem de posar el nom de la categoria assignada, per exemple: {{esborranys}}, {{copyright}} o {{Neutralitat}}.

Guia ràpida de categorització

[modifica]
  1. Totes les notícies i plantilles han d'enllaçar a almenys una categoria.
  2. Cal categoritzar les notícies a la categoria més concreta possible, i evitar la categorització redundant.
  3. Les notícies normalment duran una categoria temporal. Aquesta fa referència a la data més antiga en que la notícia es va publicar. Useu {{Crèdit}} Si no existeix encara la categoria corresponent la categoritzarem en la del mes o de l'any corresponent.
  4. Algunes plantilles de manteniment (format, referències...) afegeixen categories de forma automàtica que són ocultades per defecte (vegeu: categoria:categories ocultes) aquestes categories serveixen per a organitzar les tasques de millora dels articles i tampoc no es consideren redundants.
  5. Totes les categories haurien de:
    1. Estar categoritzades en una o més categories superiors.
    2. Contenir els enllaços interwiki.

# No es crearà una nova categoria fins que almenys s'hi puguin encabir cinc articles, existents, no potencials.

Quan iniciar una categoria nova?

[modifica]

Quan es crea una nova notícia a Viquinotícies, és una bona pràctica escriure primer de tot la categoria a la qual pertany. Així no ens oblidarem d'incloure-la després. El lloc adequat per a posar-la és al final de l'article, just abans del codis interwiki (codis a viquipèdies en altres idiomes). Una bona estratègia que ajuda a classificar correctament un article, és anant del general al particular. Per exemple si volem categoritzar una notícia sobre sardanes podríem començar a buscar la categoria més adequada a Categoria:Cultura i esplai

En el cas que veiem que una categoria té moltes notícies i que alguns d'ells pertanyen a una àrea més particular d'aquella branca del coneixement, es pot obrir una nova categoria per contenir aquests articles, però hem de recordar d'incloure la categoria creada dins de la categoria original d'on hem tret els articles nominats i moure les notícies relacionades a la nova categoria (per exemple, si un esteu molt interessats en la ciutat de València, es poden iniciar notícies i afegir-les a Categoria:València, però arribarà un moment que per fer més accessibles els articles, convinga obrir una categoria de "Barris de València" i aquesta englobar-la dins de "València". Aleshores totes les notícies relacionades amb “Barris de València” s'han de moure a la nova categoria).

També cal dir que, el nom d'una categoria ha de començar en majúscula, i si té més d'una paraula, la resta de paraules no es posaran en majúscula a no ser que siguen un nom propi.

Inclusió en alguna categoria superior

[modifica]

Per incloure una categoria dins d'una altra categoria, s'utilitza el codi [[Categoria:ZZZ]]. Així, per exemple podríem incloure la categoria [[Categoria:]] dins les categories Política i Catalunya

[[Categoria:Política]] [[Categoria:Catalunya]]

Inclusió d'enllaços interwiki

[modifica]

També cal incloure, quan sigui possible, enllaços a les categories equivalents disponibles en projectes de Viquinotícies d'altres idiomes. Per exemple, per la categoria anterior trobem categories equivalents a Viquinotícies anglesa i castellana, que podem afegir al text de la categoria;

[[en:Category:Catalan politicians]] [[es:Categoría:Políticos catalanes]]

Recordeu que també es convenient incloure, si no hi és, a alguna de les pàgines equivalents de viquinotícies en altres idiomes, l'enllaç cap a la pàgina equivalent en català.

Indexació

[modifica]

En principi la indexació s'usarà per a diferenciar articles sobre persones o un tema específic dins de la categoria en que es trobi i la comanda {{ORDENA:}} no s'hauria d'usar sistemàticament a Viquinotícies.

Aquesta funció s'ha de col·locar entre les plantilles del final de la notícia i les categories. Cal assenyalar que el títol que apareixerà a la categoria serà el nom correcte de l'article. Es pot indicar com s'ordenarà un article dins d'una categoria d'esta forma:

[[Categoria:''Nom de la categoria''|''Títol per a indexar'']]

Accents, signes diacrítics i d'altres caràcters

[modifica]

També farem servir aquesta funció quan el títol de l'article tingui accents o d'altres signes diacrítics o caràcters com la ç, ometent-los en la clau d'ordenació. Exemple: a l'article Àustria hi posem {{ORDENA:Austria}} sense l'accent de la À

Per als caràcters en català o en d'altres idiomes que siguin derivats directament d'un caràcter de l'alfabet llatí, els substituirem pel caràcter del qual procedeix. Per exemple:

La ç, s'indexa com c
La l·l, s'indexa com ll
La ñ, s'indexa com n
ĝ, ỹ, ǎ, ǯ, ş, ħ, ɵ, ŧ, s'indexen com g, y, a, z, s, o, t

Per als caràcters que no existeixin en català i no siguin derivats directament de l'alfabet llatí, es segueix el criteri de la llengua original en la mesura que sigui possible:

L'alemanya ß, la indexem com ss
Les islandeses ð i þ, les indexem com dh i th, respectivament.

Majúscules

[modifica]

Tant si la indexació s'indica amb | com si s'indica amb ORDENA, la primera lletra de la paraula que posem per a indexar ha d'anar en majúscula (per exemple {{ORDENA:austria}} produiria una ordenació incorrecta).

Categories no enciclopèdiques

[modifica]

Hi ha categories que no contenen notícies, com ara aquesta mateixa pàgina i s'inclouen a dins d'alguna de les subcategories de Categoria:Viquinotícies. Algunes són categories ocultes.

Vegeu també

[modifica]