Vés al contingut

Uruguai bloca l'entrada de vaixells amb la bandera de les Illes Malvines

De Viquinotícies
Port de Montevideo

18 de desembre del 2011, Montevideo, Uruguai
El govern uruguaià, presidit per José Mujica, va decidir no admetre l'entrada de vaixells amb la bandera de les Illes Malvines en aigües nacionals. La decisió no va ser ben rebuda per part del Regne Unit, el qual ja ha demanat explicacions a l'ambaixador de l'Uruguai a Londres.

Mujica hauria rebut, mesos abans de prendre aquesta decisió, una trucada telefònica del cos diplomàtic de l'Argentina expressant desaprovació vers a l'Uruguai per permetre l'arribada de vaixells amb destinació a les Illes Malvines. L'Argentina, malgrat haver perdut la guerra per les Illes Malvines el 1982, encara reclama la seva sobirania sobre l'arxipèlag.

Representants dels partits polítics de l'oposició a l'Uruguai, entre ells l'expresident conservador Luis Alberto Lacalle, han criticat la mesura adoptada pel govern uruguaià davant del que consideren una pèrdua econòmica important per al país. El líder del Partit Independent, Pablo Mieres, ha assenyalat que aquesta decisió demostra falta d'experiència per part de la diplomàcia del govern de Mujica, president i antic membre d'un grup armat durant la dictadura dels anys 1970. Altres polítics amb postures més radicals, van dir que Mujica seguia les ordres de l'Argentina, posant en entredit la sobirania de l'Uruguai. No obstant això, la posició adoptada pel govern va ser aprovada també pel Congrés dels Intendents la setmana passada.

Finalment, Mujica ha explicat que aquesta mesura no afecta els vaixells amb bandera britànica. Recentment, hi va haver un cas similar quan un vaixell amb bandera espanyola no va poder entrar en aigües uruguaianes. Espanya també va demanar explicacions a Montevideo per aquest incident.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail