Vés al contingut

Un recital de poesia catalana al Barixnikov Arts Center de Nova York

De Viquinotícies

19 de març del 2007
Divendres 23 i dissabte 24 de març, els músics Lou Reed, Patti Smith i Laurie Anderson faran un recital de poesia catalana al Baryshnikov Arts Center de Nova York. L'actuació forma part d'una programació més extensa de cultura catalana a Nova York, sota el títol 'Made in Catalunya'. Els actes van començar a principis de març amb la inauguració de l'exposició 'Barcelona and Modernity' al Metropolitan Museum i s'allargaran fins el 10 de maig. Consulteu tot el programa.

L'any passat el llavors director de l'Institut Ramon Llull, Emili Manzano, a través del responsable de l'àrea de creació, Borja Sitjà, va regalar a Lou Reed un exemplar de 'Les dones i els dies' de Gabriel Ferrater, en una traducció d'Arthur Terry. El músic el va fullejar i va dir: 'This poet is really, really good' (aquest poeta és molt, molt bo). Així va començar l'aventura del recital 'Laurie Anderson, Lou Reed, and Patti Smith reading catalan poetry'. La direcció artística de l'espectacle és a càrrec de Xavier Albertí i la selecció de poemes de Jaume Subirana i el mateix Albertí. Al llarg d'una hora, aquests artistes emblemàtics de la música underground nord-americana llegiran poemes de Perejaume, Pere Gimferrer, Blai Bonet, Joan Brossa, Maria Mercè Marçal, Maria Antònia Salvà, Vicent Andrés Estellés, Narcís Comadira, Josep Palau i Fabre, Joan Margarit, Francesc Parcerisas, Miquel Martí i Pol, Enric Casasses, Joan Salvat Papasseit, J.V. Foix, Gabriel Ferrater, Salvador Espriu, Josep Carner, Carles Riba, Miquel Barceló, i els tres autors del manifest Groc: Sebastià Gasch, Salvador Dalí i Lluís Montanyà.

Els actes al voltant de la cultura catalana a Nova York s'iniciaran el dijous 22 de març amb el 'Cant de les estrelles' d'Enric Granados, a càrrec de Douglas Riva al piano i Mark Kruczek a l'orgue, que també interpretaran peces de Pau Casals, Frederic Mompou i Enric Morera, a la Church of the Ascension. Un dels espectacle més destacats de la programació és 'Maria del Mar Bonet & Miquel Poveda', perquè els cantants actuaran junts per primera vegada i estrenaran l'espectacle, que és un encàrrec de l'Institut Ramon Llull (4 de maig). També actuarà el pianista Agustí Fernández (27 de març), el grup Estramp Jaç (30 de març), el baríton Joan Pons i el tenor Jaume Aragall (1 d'abril), i també sonarà la viola de gamba de Jordi Savall (9 i 10 de maig). La dansa tindrà presència amb les companyies de Sol Pico (26 de març), Poetics Bodies (29 de març) i Gelabert-Azzopardi (31 de març). L'espectacle Poetics Bodies el formen dues propostes, una creada i dirigida per Pep Tosar, basada en la vida i l'obra de l'escriptor Blai Bonet, 'The Little House Under Construction'; i després la coreografia d'Andrés Corchero i Rosa Muñoz, 'Systole, Diastole', amb poemes de Feliu Formosa i Eduard Escoffet.

La cultura catalana a Nova York també serà representada per una mostra de llibres jurídics, 'A Mediterranean Mirror: Catalana Law in an International Context', del 26 d'abril a l'1 d'agost a l'Elmer Holmes Bobs Library de la New York University. La NYU també acollirà el simposi 'Exalted by the New, in Love with the Old. Modernity in Catalan Art, Literature and Music' (del 19 al 21 d'abril). El Metropolitan Museum acollirà una lectura de poesia catalana en català i en anglès, 'Catalan Poetry Reading at the Met' (21 d'abril). Tres dramaturgs catalans actuals (Sergi Belbel, Carles Batlle i Pau Miró) compartiran amb el públic la seva mirada sobre els seus treballs i experiències (7 de maig). A més, sis escriptors participaran enguany dins el World Voices Festival que organitza el Pen. Són Anna Aguilar-Amat, Lluís-Anton Baulenas, David Castillo, Melcior Mateu, Imma Monsó i Francesc Parcerisas (del 24 al 29 d'abril).

Fonts

[modifica]