Vés al contingut

Un estel que es va partir a trossos s'acosta a la Terra

De Viquinotícies

26 d'abril de 2006
Un estel periòdic que es va desintegrar en més de 30 trossos el 1995 s'acosta de nou al sol i en el seu recorregut a través de l'òrbita terrestre arribarà a el punt més proper a la Terra el 25 de maig.

L'estel va ser batejat 73P/Schwassmann-Wachmann 3 en honor als astrònoms que ho van descobrir el 1930. La nomenclatura significa que va ser el nombre 73 reconegut com periòdic i el tercer estel periòdic descobert per la parella d'astrònoms.

L'estel es va començar a desintegrar el 1995, quan tres fragments van ser identificats, el més gran dels quals ha estat batejat fragment C; els altres dos van ser batejats A i B respectivament. En el 2001 es van descobrir més fragments.

Durant el retorn al seu periheli, que succeirà el 6 de juny de 2006, l'estel es va desintegrar en 30 nous trossos. Els astrònoms usaran aquesta oportunitat per a entendre com “moren” els estels. La NASA va emfatitzar que els fragments que passen mes prop de la Terra ho faran a una distància de 5,5 milions de milles, descartant la posibililitat de col·lisió. Les afirmacions de la NASA succeïxen 15 dies després que un ex controlador de trànsit aeri militar predigués en la seva pàgina d'Internet que un dels fragments de l'estel arribaria a la terra i cauria sobre l'Oceà Atlàntic nord produint un tsunami amb ones de fins a 200 metres.

Els astrònoms no obstant això, no han descartat que un núvol de pols provinent de l'estel arribi a la terra i produeixi una pluja d'estrelles, la intensitat de la qual depèn del que hagi causat la fragmentació de l'estel i que tan ràpid s'estiguin separant els seus fragments.

Fonts

[modifica]