Vés al contingut

Un eclipsi total de sol recorre la Terra des de Brasil fins a Mongòlia

De Viquinotícies
Corona solar durant l'eclipsi d'aquest 29 de març de 2006. Font: NASA
Recorregut de l'eclipsi. Font: NASA

29 de març del 2006
En diversos països de l'Àfrica, l'Àsia i Europa es va poder contemplar la cambra eclipsi total de sol del segle XXI. De forma parcial va poder veure's en la resta del continent europeu i en altres regions d'Àsia i Àfrica.

El fenomen natural va iniciar el seu recorregut a l'estat brasiler de Riu Gran do Nord a les 08:35 UTC. D'aquí passaria al continent africà, on a Líbia i Egipte es va concentrar una gran quantitat de turistes per a apreciar l'eclipsi, que va arribar la seva durada màxima allí: 4 minuts. El president egipci Hosni Mubarak es va reunir amb prop de 70.000 persones a la ciutat de Salum. En el desert es va poder observar amb claredat el planeta Venus, mentre el fred embolicava als espectadors.

Ghana, Togo, Benín, Nigèria, el Níger i el Txad van ser els altres països africans que van veure l'eclipsi de forma total. Finalment, l'eclipsi travessaria el Mediterrani, Turquia, Geòrgia i el sud-oest de Rússia, passaria pel nord del Mar Caspi i Kazakhstan per a concloure el seu camí a Mongòlia a les 11:47 UTC.

Claud Plymat, astrònom de l'Observatori Nacional Solar d'Arizona, va dir que estava sorprès per "la perfecció de la corona solar, malgrat la boira. No ho esperàvem així de bonic i de brillant".

L'eclipsi es va poder ser vist en directe a la pàgina web de la NASA.


Fonts

[modifica]
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Un eclipsi total de sol recorre la Terra des de Brasil fins a Mongòlia