Vés al contingut

Un bombardeig israelià va matar un líder de Hamàs

De Viquinotícies
Seguidors de Hamàs.

1 de gener del 2009

En el sisè dia d'atacs que ja es van cobrar més de 400 morts i 2.000 ferits, un atac aeri israelià va matar un dels dirigents del grup islàmic Hamàs, Nizar Rayyan, al seu habitatge en el camp de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja de Gaza. La seva dona i tres de menors -que podrien ser els seus fills- també van perdre la vida.

Rayyan, principal dirigent del nord de la franja, era l'encarregat de coordinar el partit i la part militar de Hamàs. S'havia negat a prendre precaucions de seguretat malgrat que la vida de tota la cúpula del grup era en perill. És una de les figures de rang més alt que van ser assassinades des de l'inici dels atacs.

La Força Aèria israeliana va afirmar que Rayyan va tenir participació en l'organització d'atemptats suïcides i va agregar que va poder haver destruït una cèl·lula terrorista que llançava projectils contra Israel. Mentrestant, Hamàs ja va confirmar la mort del dirigent.

Avui, Israel va bombardejar edificis governamentals de Gaza. Entre ells, es troba el Ministeri de Justícia, el Parlament i altres objectius al nord de la conflictiva zona. Aquests atacs, segons les autoritats palestines, van deixar quatre morts i 25 ferits. Algunes tropes israelianes van entrar a la franja i es van enfrontar amb milicians de Hamàs, però això no sembla formar part de l'ofensiva terrestre que ja va ser anunciada.

Per la seva part, l'organització musulmana va respondre amb atacs de 26 míssils a territori israelià. Un d'ells va destruir l'informe d'un edifici de vuit pisos a la ciutat d'Asdod. La contraofensiva no va causar víctimes, ja que els residents de l'edifici estaven refugiats en una habitació forticiera.

Sense acord amb l'ONU

[modifica]

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) no va poder arribar a un acord d'alt al foc en una reunió realitzada ahir a la nit a Nova York. Una proposta presentada per Líbia en representació dels països àrabs va ser rebutjada per les potències occidentals per culpar només Israel del conflicte i ometre mencions a Hamàs.

El document no feia referència als atacs que el grup islàmic realitzava contra el sud d'Israel, la qual cosa va motivar l'ofensiva del Govern de Tel Aviv contra la franja de Gaza. El projecte va ser llançat després d'una reunió d'urgència dels ministres d'Assumptes Exteriors de la Lliga Àrab.

"Considerarem [una cessació del foc] si les condicions arriben a madurar, i creiem que es pot arribar a una solució diplomàtica que garanteixi més seguretat al sud d'Israel. De moment això no és factible", va manifestar un funcionari del govern d'Israel. No obstant això, el president de França, Nicolas Sarkozy, es reunirà amb les autoritats hebrees per buscar una solució al conflicte.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail