Vés al contingut

Troben aigua en una petita lluna de Saturn

De Viquinotícies
Encelade

10 de març de 2006, Washington, Estats Units
Científics que estudien el desenvolupament de la missió espacial Cassini-Huygens van revelar aquest dijous (9) la troballa d'aigua en estat líquid que brollava en forma de guèiser a Encelade (lluna)), la sisena lluna per grandària del planeta Saturn, i l'objecte més brillant del sistema solar.

L'informe, publicat aquest divendres (10) a la revista Science, ressenya l'evidència d'aigua més enllà de la mera prova circumstancial en roques i altres mètodes indirectes utilitzats per a analitzar la presència d'aigua en algunes llunes, com ha estat el cas de les missions a Mart i Júpiter.

Carolyn Porco, capdavantera de l'equip d'imatges del projecto Cassini a l'Institut de Ciència Espacial de Boulder, amb seu a Colorado (EUA), va assenyalar que aquest descobriment permet arribar a conclusions més radicals que, de tenir raó, ampliarien la diversitat d'ambients solars on es poden trobar condicions favorables per a la vida orgànica.

John Spencer, científic de l'Institut d'Investigacions del Sud-orient a Boulder, Colorado, va comentar el descobriment com l'ingrés d'un nou membre al selecte club de llocs on s'ha trobat activitat volcànica; des d'ara l'Encelade acompanyarà a la terra, al satèl·lit jupiterià Io i a Tritó, una de les llunes de Neptú, aquesta última un membre encara dubtós. El sorprenent d'aquesta troballa és que, a diferència dels dos satèl·lits esmentats i de les pobres evidències d'activitat volcànica a Europa, una segona lluna de Júpiter i una cambra possible membre del club, Encelade, és un cos massa petit.

Dades del descobriment

[modifica]
Imatge de color fals, en la qual es poden apreciar característiques tectòniques i degradació de cràters. "Cassini", 9 de març de 2005.
  • Presència d'una atmosfera estranya en el pol sud, majorment (91%) de vapor d'aigua, però amb una mica de nitrogen, diòxid de carboni i altres molècules simples amb base en el carboni (orgàniques).
  • Característiques de llargues esquerdes en el pol sud denominades "ratlles de tigre" (tiger stripes).
  • Desconcertant punt calent en el pol sud – àrea calenta anòmala en l'àrea de les ratlles de tigre.
  • Presència d'aigua-gelada "ordenada", en el pol sud, especialment en les cridades ratlles de tigre que indica que la regió ha d'haver estat molt calenta, ser molt jove o ambdues coses.
  • Presència de materials orgànics simples al llarg de les esquerdes.
  • Indicació de vapor d'aigua i material molt fi que està sent desprès de les ratlles de tigre.
  • El material de gel fi és probablement la font significativa i que manté les partícules de gel que conformen l'anell més exterior de Saturn – el seu anell I .

Fonts

[modifica]