Troben aigua en una petita lluna de Saturn

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca
Encelade

10 de març de 2006, Washington, Estats Units
Científics que estudien el desenvolupament de la missió espacial Cassini-Huygens van revelar aquest dijous (9) la troballa d'aigua en estat líquid que brollava en forma de guèiser a Encelade (lluna)), la sisena lluna per grandària del planeta Saturn, i l'objecte més brillant del sistema solar.

L'informe, publicat aquest divendres (10) a la revista Science, ressenya l'evidència d'aigua més enllà de la mera prova circumstancial en roques i altres mètodes indirectes utilitzats per a analitzar la presència d'aigua en algunes llunes, com ha estat el cas de les missions a Mart i Júpiter.

Carolyn Porco, capdavantera de l'equip d'imatges del projecto Cassini a l'Institut de Ciència Espacial de Boulder, amb seu a Colorado (EUA), va assenyalar que aquest descobriment permet arribar a conclusions més radicals que, de tenir raó, ampliarien la diversitat d'ambients solars on es poden trobar condicions favorables per a la vida orgànica.

John Spencer, científic de l'Institut d'Investigacions del Sud-orient a Boulder, Colorado, va comentar el descobriment com l'ingrés d'un nou membre al selecte club de llocs on s'ha trobat activitat volcànica; des d'ara l'Encelade acompanyarà a la terra, al satèl·lit jupiterià Io i a Tritó, una de les llunes de Neptú, aquesta última un membre encara dubtós. El sorprenent d'aquesta troballa és que, a diferència dels dos satèl·lits esmentats i de les pobres evidències d'activitat volcànica a Europa, una segona lluna de Júpiter i una cambra possible membre del club, Encelade, és un cos massa petit.

Dades del descobriment[modifica]

Imatge de color fals, en la qual es poden apreciar característiques tectòniques i degradació de cràters. "Cassini", 9 de març de 2005.
  • Presència d'una atmosfera estranya en el pol sud, majorment (91%) de vapor d'aigua, però amb una mica de nitrogen, diòxid de carboni i altres molècules simples amb base en el carboni (orgàniques).
  • Característiques de llargues esquerdes en el pol sud denominades "ratlles de tigre" (tiger stripes).
  • Desconcertant punt calent en el pol sud – àrea calenta anòmala en l'àrea de les ratlles de tigre.
  • Presència d'aigua-gelada "ordenada", en el pol sud, especialment en les cridades ratlles de tigre que indica que la regió ha d'haver estat molt calenta, ser molt jove o ambdues coses.
  • Presència de materials orgànics simples al llarg de les esquerdes.
  • Indicació de vapor d'aigua i material molt fi que està sent desprès de les ratlles de tigre.
  • El material de gel fi és probablement la font significativa i que manté les partícules de gel que conformen l'anell més exterior de Saturn – el seu anell I .

Fonts[modifica]