Trobada Alternativa de Nou Barris

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca
Assemblea Constituent i participació veinal

La Trobada Alternativa de Nou Barris és un espai polític d'esquerres, obert i assembleari, construït el juny de 2008 amb l'objectiu de fer créixer els moviments socials i promoure la democràcia participativa al districte de Nou Barris.

No s'ha de confondre amb cap candidatura ni partit polític, la Trobada Alternativa de Nou Barris no té aspiracions electorals. És un projecte de base que té la voluntat de portar la política al carrer tal com s'esmenta en el manifest fundacional,[1][2] busca obrir nous espais veïnals de participació i reivindicació, davant d'una ciutat caracteritzada per l'evident distància que actualment hi ha entre la política institucional i la gent dels barris.

Aquest espai viu dues etapes. La primera comença el gener de 2007 i acaba amb l'Assemblea Constituent[3][4][5] el 14 de juny de 2008, data en la que comença la segona.

Primera etapa[modifica]

Un grup de veïns i veïnes vinculats als moviments socials de Nou Barris es reuneixen el gener de 2007, amb la intenció de crear un espai comú de reivindicació política. Després d'anys de treball conjunt, però esporàdic, en lluites aïllades com la Vaga General de 2002, l'assemblea contra la Invasió de l'Iraq del 2003, el No a la Constitució Europea, el No a l'Estatut ... sorgeix la necessitat de consolidar un marc d'actuació comú i permanent.

Aquesta etapa es caracteritza per l'expansió i difusió del projecte, sota el nom de Trobada Social i Alternativa de Nou Barris (nom adoptat fins l'Assemblea Constituent). Durant aquest període, es fa un acte de presentació on s'hi aplega un centenar de veïns i veïnes, es publica un butlletí, es participa a l'Assemblea per l'Habitatge Digne de Nou Barris, a la Cultura va de Festa, s'organitzen diverses activitats contra la precarietat (cas Cándido i Morala i luita pels dos dies de descans dels conductors d'autobusos de Barcelona[6]) i per la lluita antipatriarcal.[7]

Assemblea Constituent[modifica]

Després d'un any i mig de gestació, el projecte es formalitza mitjançant l'Assemblea Constituent. Aquest esdeveniment es celebra el dia 14 de juny de 2008 al Centre Cívic de Can Basté, del barri del Turó de la Peira, amb la participació d'una cinquantena de persones. Tanmateix, tot i materialitzar-se en aquesta data, el debat assembleari s'inicia el mes de maig del mateix any, i l'acte públic esdevé una culminació.

El procés gira entorn a dos documents, la ponència política i la ponència organitzativa. La ponència política representa els objectius, posicionament i línies d'actuació en temàtiques socials determinades. Per altra banda, la ponència organitzativa estableix un funcionament intern coherent amb els reptes a assolir.

Fruit del debat i la participació, s'estableix el nom definitiu de l'espai polític: Trobada Alternativa de Nou Barris. Alhora, també sorgeixen noves àrees de treball: dinamització, laboral, habitatge, ecologia, comunicació i educació.

Segona etapa[modifica]

Consolidació del projecte. Durant l'estiu de 2008 s'acaben d'estructurar les diferents àrees de treball i es dóna suport a nous projectes de caràcter reivindicatiu, com la demanda d'habitatge de lloguer al barri de Porta o l'apostasia col·lectiva.[8][9] (campanya per marxar del cens de l'església catòlica).

A la tardor de 2008, en ple debat sobre la crisi i la retallada de drets socials, la Trobada no resta immòbil. Per una banda, s'organitza una assemblea al carrer per debatre sobre la directiva de les 65 hores laborals, amb persones del camp sindical, convidades per informar i tractar de coordinar respostes. Per altra banda, juntament amb ATTAC i el Centre Cívic Can Basté, es realitza un Seminari d'Economia Bàsica, configurat per cinc sessions a càrrec d’Arcadi Oliveres, professor d'economia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En l'àmbit de l'habitatge, es continua donant suport a la Campanya 500 x 20,[10] en la que es reivindica un parc públic d'habitatges de lloguer al 20% del sou. Al mes de gener ja són 116 veïns inscrits a la demanda popular.

Durant el cap de setmana del 3 i 4 d'octubre, amb la celebració de la Foliada, Festival d'Intercanvi galaico-català, la Trobada organitza un dels debats, al voltant del franquisme i la repressió ahir i avui.

Seu social[modifica]

La Trobada Alternativa de Nou Barris gaudeix d'una seu social, el Casal Popular Tres Voltes Rebel, situat al Carrer Argullós, 108 del barri de Prosperitat.

Referències[modifica]

  1. Redactat elaborat el 2007, sobre les línies generals a seguir[1]
  2. Presentació del manifest fundacional seguit pel butlletí informatiu l'Eixida [2]
  3. Crònica apareguda al portal d'informació veïnal Prosperitat.net [3]
  4. Crònica apareguda al portal d'informació Llibertat.cat [4]
  5. Crònica apareguda al portal d'informació andreuenca l'Eixida [5]
  6. Manifest publicat al portal Barcelona al Dia, convocant a la concentració en suport als conductors d'autobusos en lluita pels dos dies de descans setmanal[6]
  7. Petita crònica del col·lectiu Ca la Dona, sobre l'actuació feta pel dret a l'avortament lliure i gratuït. [7]
  8. Pàgina web pròpia de la campanya per l'apostasia[8]
  9. Anunci de l'apostasia col·lectiva des del portal veïnal Prosperitat.net [9]
  10. Pàgina Web pròpia de la Campanya 500 x 20, per l'Habitatge públic de lloguer.[10]

Enllaços externs[modifica]

Cc-by-sa (1).svg