Telescopi Digital de Sud-àfrica entra en funcionament

De Viquinotícies

3 de setembre del 2005, Sud-àfrica
En cinc anys iniciat el projecte es publiquen les primeres imatges del telescopi digital SALT (Southern African Large Telescope) a l'Observatori Astronòmic de Sud-àfrica. Es tracta del més gran telescopi òptic de l'hemisferi sud i equiparable al més gran del món. SALT podria detectar objectes amb la lluminositat d'una vela a la superfície de la Lluna.

Les primeres imatges publicades van ser preses durant el període de proves dels equips i constitueixen els seus primers resultats científics. La càmera digital, anomenada SALTICAM, construïda especialment per a aquestes instal·lacions és el resultat d'un esforç de col·laboració internacional on van participar a més de Sud-àfrica, Polònia, Alemanya, el Regne Unit, els Estats Units i Nova Zelanda. La inauguració oficial del telescopi tindrà lloc el 10 de novembre amb la presència del President de Sud-àfrica Thabo Mbeki.

Primeres imatges publicades[modifica]

  1. 47 Tucanae — un cúmul globular. Imatge composta a partir d'imatges preses amb diferents filtres. 47 Tucanae conté diversos milions d'estrelles i es troba a uns 120 milions de anys llum de la Terra [1].
  2. NGC 6152 — un petit cúmul obert de diverses dotzenes d'estrelles formades probablement fa mil milions d'anys. La gravetat les manté viatjant juntes des del seu naixement cap al centre de la galàxia. És una imatge produïda a partir d'un conjunt d'imatges obtingudes, però sense un de filtres [2].
  3. NGC 6744 — Galàxia en l'espiral en la constel·lació de Gall dindi (hemisferi sud) que conté uns cent milions d'estrelles. Es troba a aproximadament 30 milions d'anys. A aquesta distància, el sistema solar no es distingiria del conjunt [3].
  4. Regió central de la nebulosa del llac a uns 3.800 anys llum de la Terra (Nebulosa d'emissió). Conté estrelles de gran lluminositat i massa. Imatge composta a partir d'imatges obtingudes amb diversos filtres. Ocupa en el firmament aproximadament 10 arcmin (un terç de l'espai ocupat per la Lluna), el que correspon a un diàmetre d'uns 10 anys llum [4].
  5. NGC 6530 és un cúmul d'entre 50 i 100 estrelles formades fa uns dos milions d'anys dintre de la Nebulosa del llac. L'estrella més gran té aproximadament 40 vegades més massa que el Sol i és milers de vegades més brillant [5].

Fonts[modifica]