Vés al contingut

Sonda japonesa Hayabusa falla a l'intent de fer contacte amb l'asteroide Itokawa

De Viquinotícies

20 de novembre del 2005
La sonda espacial Hayabusa va fallar en el seu primer intent de posar-se sobre l'asteroide Itokawa. L'Agència Espacial Japonesa va informar que Hayabusa, que significa falcó en japonès, es va acostar a una distància de 17 m de l'asteroide abans que la sala de control momentàniament perdés contacte amb ella.

La missió ha tingut ja diversos problemes. La setmana passada Minerva, un mini robot de 600 g que va ser enviat des del Habayusa para prendre dades, i després va desaparèixer. Minerva tenia la tasca d'aterrar a l'asteroide la setmana passada per a prendre la temperatura i enviar fotografies. Per la seva banda, la sonda ha tingut altres dificultats. El 31 de juliol va perdre una de les seves tres rodes estabilitzadores de reacció, obligant a l'aparell espacial a volar en una manera alternativa. La segona roda va fallar el 3 d'octubre, encara que aquest problema ja va ser solucionat.

Hayabusa va ser programat per a tocar la superfície de l'asteroide per un segon, el temps suficient per a disparar un balí de metall dintre de l'asteroide i recol·lectar la mostra de material dispersat per l'impacte.

L'asteroide va ser batejat en honor a Hideo Itokawa, el fundador del programa espacial japonès.

Una de les metes que la missió inclou és la de deixar sobre l'asteroide una placa amb els noms de 880.000 persones de 149 països.

Hayabusa va ser llançada el maig del 2003 i té fins a començaments de desembre per a completar la seva missió, abandonar l'òrbita de l'asteroide i iniciar el seu viatge de 290 milions de km cap a la Terra, on té previst retornar el 2007.

Fonts[modifica]