Vés al contingut

Segons els sindicats de FGV i l'oposició creuen que el govern valencià és responsable de l'accident del metro de València, però la jutge ha arxivat la causa

De Viquinotícies

20 de març de 2007

Els sindicats de FGV i l'oposició insisteixen que el govern valencià és responsable de l'accident del metro, malgrat que la jutge ha arxivat la causa Mantenen que el sinistre s'hauria evitat amb més seguretat. La jutge conclou que només es pot imputar el conductor, que va morir en l'accident.

Els sindicats de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), igual que el grup d'Esquerra Unida, han insistit avui que l'accident de la línia 1 del metro de València s'hauria evitat amb un sistema de frenada automàtica, que hagués impedit al conductor superar el límit de velocitat. És per això que, malgrat que la jutge ha decidit arxivar el cas, la coordinadora d'EUPV, Glòria Marcos, considera que el màxim responsable és el govern valencià.

Marcos ha emplaçat a l'Associació de Víctimes del Metro del 3 de juliol a recórrer la sentència del jutjat d'instrucció número 21 de València, que ha arxivat la causa penal. Per la seva banda, el secretari general del Sindicat Ferroviari, Fernando Soto, ha insistit que el tren accidentat ja havia descarrilat anteriorment, que no estava preparat per a circular al doble de la velocitat indicada i que amb una balisa de frenada automàtica s'hagués evitat l'accident.

El responsable de Comissions Obreres a FGV, Manuel Alzamora, ha dit que no li sembla gaire ètic imputar tota la responsabilitat al conductor i també ha convingut que amb més seguretat no s'hauria produït la tragèdia. I el portaveu de la UGT, Antonio Soler, ha dit que no es pot justificar que una empresa pública, com FGV, no disposi de les mesures de seguretat suficients. Per això, segons Soler, tant l'empresa com la conselleria d'Infraestructures han de ser considerats responsables subsidiaris

Causa arxivada[modifica]

La jutge ha arxivat la causa perquè ha conclòs que el responsable de l'accident només pot ser el conductor del comboi, que es va morir, perquè circulava a vuitanta-un quilòmetres per hora en un tram limitat a quaranta. Sobre les mesures de seguretat, la jutge diu que són suficients si se circula a la velocitat indicada.

Segons la sentència, no hi va haver cap errada tècnica i les instal·lacions del metro tenien un 'estat suficient per a mantenir les condicions de seguretat amb la limitació de velocitat a quaranta quilòmetres'. La jutge no fa cap valoració sobre la necessitat de millorar les mesures de seguretat i diu que 'no és jurídicament correcte imputar el consell d'administració de Ferrocarrils de la Generalitat'. En l'accident, recordem-ho, es van morir quaranta-tres persones.

La jutge ha arxivat la causa després d'estudiar l'informe tècnic de la policia científica, el de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i l'informe del pèrit nomenat pel jutjat, que va determinar que el sistema actual és obsolet.

Fonts[modifica]