Saddam Hussein, condemnat a la forca

De Viquinotícies

5 de novembre del 2006, Iraq

L'expresident iraquià Saddam Husein va ser condemnat aquest diumenge (5) a morir en la forca pel Tribunal Especial que jutja la massacre de 148 xiítes en 1982 en Duyail.

El magistrat també va dictar pena de mort, per "crims contra la humanitat", al germanastre d'aquest, Barzan al Tikriti i a Awad Hamad al Bandar, cap del tribunal revolucionari que va condemnar mort els xiïtes per l'atemptat fallit contra Saddam.

Per la seua banda, l'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Louise Arbour, va demanar el dilluns (6) que es garantisca el dret de l'expresident d'Iraq, al Tikriti i al Bandar a apel·lar les penes de mort a qui se'ls ha sentenciat.

Mesures de seguretat[modifica]

Les autoritats iraquianes, com a part de les mesures de seguretat, van tancar de manera indefinida la frontera amb Jordània per a evitar atacs de grups d'insurgents. També van imposar un toc de queda en les províncies següents: Bagdad, Al Anbar, Salahedín i Baquba, considerades com les províncies més conflictives del país.

També es va decretar el tancament de dues emissores de televisió sunites per "emetre programes que inciten a la violència".

Reaccions a Iraq[modifica]

El Primer Ministre, Nuri al Maliki, va assenyalar que "les famílies de les víctimes (del règim) i tots els iraquians tenen dret a alegrar-se" per la condemna i va considerar que la decisió judicial "serà una lliçó per a tots els criminals i terroristes" ja que "aquest destí li espera a tot aquell que atac als civils o els llocs sants d'Iraq".

En el sud d'Iraq, de majoria chií, els habitants de les ciutats de Samawa, Nasriya, Amara, Diwaniya, Nayaf, Karbala i Fila van celebrar en els carrers la sentència al poc de conéixer-se. Alguns manifestants van cremar fotografies de Saddam mentres altres distribuïen bombons com un senyal d'alegria pel resultat del juí.

A Bagdad, en els barris Del Sadr, Kadimiya i Ur, els manifestants portaven imatges dels seus líders religiosos i alguns milicians chiíes de l'Exèrcit Del Mahdí van disparar en l'aire per a celebrar l'anunci de la sentència contra l'exdictador.

Reaccions internacionals[modifica]

El President dels Estats Units, George W. Bush, va afirmar que la condemna representa un "important èxit per a la jove democràcia de Iraq" i un "fita" en els "esforços del poble per canviar el mandat d'un tirà pel de la llei" i va indicar que aquesta representa "un grau de justícia que molts van pensar que no arribaria mai". El portaveu de la Casa Blanca, Tony Snow, va declarar que aquesta condemna representa "un bon dia per al poble iraquià".

Quan el diumenge es va donar a conéixer la decisió final del tribunal especial a Bagdad que jutjava Saddam Husein, tots els països europeus, a excepció del Regne Unit, van mostrar el seu desacord.

No obstant, el Primer Ministre britànic, Tony Blair, va assegurar que El Govern britànic està en contra de la pena de mort, encara que va precisar que el juí ha permés recordar "la brutalitat" del règim de l'expresident iraquià. La Canceller Federal alemanya, Angela Merkel, s'ha unit a la veu de la Unió Europea per a mostrar el seu ferm rebuig a la pena capital.

Austràlia, Japó i Xina van recolzar la resolució i les declaracions de Bush.

Saddam Hussein
Saddam Hussein


Fonts[modifica]