Vés al contingut

S'enlaira el transbordador espacial Discovery

De Viquinotícies

26 de juliol del 2005
El transbordador espacial Discovery va enlairar-se en el cel de Florida a les 10:39 hora local (14:39 UTC), dues setmanes després que el llançament programat fora ajornat a causa d'un problema en un dels sensors.

La separació del tanc recuperable de combustible sòlid (Solid Rocket Booster) va ser disparada dos minuts i cinc segons durant el vol, després que el combustible en forma de massilla col·locat dintre de cada coet es cremés. El tir dels forrellats explosius va alliberar els tancs bessons del costat del tanc extern, permetent-los la separació del transbordador. Immediatament, els paracaigudes es van desplegar automàticament dels tancs, fent-los descendir lentament a l'Oceà Atlàntic, on seran arrossegats pel corrent fins a la platja.

El Discovery va iniciar el comando per al límit del motor principal (Main Engine Cutoff, MECO) en la marca dels 8 minuts amb 23 segons. El MECO apaga els tres poderosos motors del transbordador en la part del darrere del Discovery després de completar l'escalada "costa amunt" cap a l'espai.

Amb l'ascensió a l'espai completa i el combustible a bord del tanc extern esgotat, el Discovery va abandonar el pot taronja. Després, la nau va utilitzar la seva nova càmera digital per a prendre fotos del tanc durant la seva caiguda en l'atmosfera terrestre.

El transbordador haurà d'acoblar-se a l'Estació Espacial Internacional (EEI), on la tripulació del Discovery realitzarà tres passejos espacials a l'estació per a revisar possibles danys externs a la nau, canviaran un giroscopi de l'Estació i instal·laran una plataforma externa destinada com a mòdul exterior de la EEI per a guardar peces i eines. A més, el transbordador durà el Mòdul Logístic Raffaello, que ve ple de provisions i equip per a l'Estació.

Mitjans

[modifica]

(català) Space Shuttle Discovery launches from launch pad 39B at Kennedy Space Center as part of the STS-114 mission (8 MB).Wikimedia. 26 de juliol de 2006.