S'allibera la versió 7.04 de l'Ubuntu

De Viquinotícies

19 d'abril del 2007

Ubuntu 6.10 "Edgy Eft" executant GNOME.

L'última versió del sistema operatiu Ubuntu, la 7.04 o Feisty Fawn, ja es pot descarregar, tal com va anunciar l'empresa Canonical. Ubuntu és la distribució de GNU/Linux que ha tingut més èxit entre els usuaris domèstics. La nova versió, que substitueix la 6.10, incorpora moltes novetats. Entre les més importants hi ha una eina que facilita el canvi des de Windows i que importa preferències personals, com ara les adreces d'interès del navegador.

Les novetats més destacades[modifica]

Però n'hi ha més, de novetats: un sistema que facilita la instal·lació de codis propietaris i que permet de mirar tot de vídeos o escoltar cançons en format MP3 (això ja es podia fer, però resultava una mica complicat per als usuaris novells), més suport a les connexions wi-fi, un servei d'ajut millorat, el programari Compiz d'efectes visuals sorprenents (comparables a l'Aero del Windows Vista) i un sistema de cerca d'arxius francament millor.

Cal recordar que Ubuntu i Windows poden conviure perfectament en un mateix ordinador, si el disc dur és prou gros.

Festa de la comunitat catalana d'usuaris d'Ubuntu[modifica]

Ubuntu, una distribució que inclou el català (n'hi ha prou de triar-lo entre un enfilall d'opcions quan s'instal·la el sistema), té el suport d'un CatalanTeam, una comunitat d'usuaris d'ajut voluntari sobre el sistema operatiu. Per celebrar l'arribada de la nova versió, aquesta comunitat farà demà, a les vuit del vespre, una festa al Centre Cultural les Corts de Barcelona. En aquesta festa s'explicarà el funcionament de la nova versió i se'n lliuraran còpies a qui en vulgui. També es farà un concurs per a triar el logotip de la comunitat i s'amenitzarà la festa amb música de drets lliures.

Sobre Ubuntu[modifica]

El nom d'Ubuntu Linux designa una distribució de GNU/Linux desenvolupada a partir de Debian per desenes de programadors de tot el món. Al darrere del projecte hi ha l'empresa Canonical, sostinguda pel multimilionari sud-africà (i segon turista espacial), Mark Shuttleworth. Ubuntu és programari lliure i gratuït, que qualsevol pot copiar, modificar i distribuir a plaer. De fet, hi ha moltes versions derivades d'Ubuntu adaptades per a tasques específiques: creació multimèdia, ensenyament o seguretat informàtica, o de dissenyades per a ordinadors ja una mica vells. Ubuntu ha tingut molt d'èxit en pocs anys perquè ha estat pensat, sobretot, per a usuaris domèstics sense experiència en GNU/Linux i és de manipulació prou fàcil.

Notícies relacionades[modifica]

Podeu trobar més informació en
els projectes germans de Wikimedia:
Commons
Commons
Commons.
Viccionari
Viccionari
Viccionari.
Viquidites
Viquidites
Viquidites.
Viquiespècies
Viquiespècies
Viquiespècies.
Viquillibres
Viquillibres
Viquillibres.
Viquipèdia.
Viquitexts
Viquitexts
Viquitexts.
Viquiversitat
Viquiversitat
Viquiversitat.

Enllaços externs[modifica]

Fonts[modifica]