Queda constituït el patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó

De Viquinotícies

20 de gener del 2007, Barcelona

Escut de la Corona

Una foto de família dels presidents de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i l'Aragó, acompanyats de la ministra de Cultura espanyola, ha escenificat aquest migdia la constitució del patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, en que els quatre governs de l'antic regne d'Aragó tindran la mateixa representació. L'acte s'ha fet al Palau del Lloctinent de Barcelona, que s'ha rehabilitat per aplegar novament l'Arxiu. El 1994 s'havia traslladat en un modern edifici del carrer Almogàvers.

L'acte de constitució del patronat ha començat passades les dotze del migdia. Els presidents de Catalunya, José Montilla; el País Valencià, Francisco Camps; de les Balears, Jaume Matas, i d’Aragó, Marcelino Iglesias, han firmat el llibre d'honor del patronat i després han celebrat la primera reunió de la institució, juntament amb els consellers de Cultura de cada govern. També han inaugurat l'exposició 'Arxiu Corona d'Aragó'. És la primera vegada, des de 1993, que els presidents dels quatre governs és reuneixen i la primera vegada, també, que Francisco Camps ve de visita oficial a Barcelona.

Els quatre presidents i la ministra espanyola han destacat la qualitat del fons documental medieval de l'Arxiu i el pas endavant que suposa la creació del patronat. L'amfitrió de la trobada, José Montilla, ha dit que 'Catalunya se sent part activa de l'Arxiu' i que 'tenim el deure de preservar i difondre la nostra cultura'. Montilla ha mostrat satisfacció pel fet que la seu de l'Arxiu sigui Barcelona, el lloc on va néixer com a Arxiu Reial, el 1318, per orde de Jaume II.

Unitat esquerdada[modifica]

Ara, tot i la imatge d'unitat mostrada avui a Barcelona, convé recordar que els governs del País Valencià, de les Illes i de l'Aragó han presentat recursos d'inconstitucionalitat a l'estatut català perquè consideren que el text dóna marge a la Generalitat per a apropiar-se de l'Arxiu. Els recursos fan referència a la disposició tretzena. El Tribunal Constitucional espanyol els està estudiant.

Anys de reivindicació[modifica]

La constitució, avui, del patronat posa punt final a més de dos dècades de reivindicació, ja que les primeres gestions per a fer-ho possible van començar l'any 1981. Fins avui, l'Arxiu era gestionat exclusivament per l'estat espanyol i d'ara endavant hi tindran representació els quatre governs.

El govern espanyol va aprovar fa un mes les condicions constituents del patronat de l'arxiu. S'ha acordat que el patronat serà presidit per la ministra espanyola de Cultura (ara és Carmen Calvo) i tindrà dues vice-presidències: l’una, l'ocuparà un càrrec de l'executiu espanyol i, l'altra, un dels consellers de Cultura (que es rellevaran cada any i que aquest primer any serà Joan Manuel Tresserras). Amb el patronat es vol millorar la conservació del fons i facilitar la investigació històrica i la projecció de la institució.

Fonts[modifica]