Vés al contingut

Projectes d'atemptats han sigut descoberts per la policia britànica

De Viquinotícies

10 d'agost del 2006, Londres

New Scotland Yard

La secció antiterrorista i el servei de seguretat de la Policia Metropolitana de Londres han afirmat aquest matí haver evitat un pla terrorista per a detonar bombes en almenys deu avions en ple vol des del Regne Unit cap als Estats Units. Les bombes serien portades a bord ocultes en equipatge de mà.

L'operació antiterrorista es va realitzar durant uns quants mesos. Scotland Yard ha arrestat 21 persones a Londres, Birmingham i a la Vall del Tàmesi. En una roda de premsa, aquesta vesprada el ministre de l'Interior John Reid ha declarat que la policia creu que els detinguts eren els "principals actors" del complot i ha afirmat que "d'haver-se concretat [el pla] la quantitat de víctimes hauria sigut d'una dimensió sense precedents".

Per la seua banda, Paul Stephenson, Comissionat Adjunt de la Policia Metropolitana (és a dir, el "número dos" de Scotland Yard), ha dit que "estem convençuts d'haver frustrat un pla elaborat per terroristes per a causar un nombre de morts i destrucció incalculables. Dient-ho simplement, pretenia ser un assassinat massiu a una escala inimaginable".

Peter Neumann, analista del London's King's College, li va dir a l'agència Reuters que "aquest tipus d'atacs amb explosius líquids és especialment preocupant. Els avions continuen sent vulnerables i en les pròximes setmanes els terroristes estaran pensant una mica més què fer, sobre el que no tenim ni idea. Si açò haguera resultat hauria sigut, més enllà de tot dubte, el major complot terrorista al Regne Unit".

"En els últims dos mesos al Qaida va prometre que venjaria l'Iraq i l'Afganistan atacant actius aeronaútics britànics i nord-americans. Jo veig un llaç directe amb açò", va assenyalar l'expert en terrorisme Paul Beaver.

Mesures de seguretat en els aeroports

[modifica]

L'MI5, el servei intern de seguretat britànic, ha elevat el nivell d'amenaça a "crític", és a dir, que "s'espera un atac imminent i indica un alt nivell d'amenaça per al Regne Unit".

Com a conseqüència, s'han incrementat les mesures de seguretat en tots els aeroports britànics, ocasionant retards en els vols:

Totes les aerolínies amb vols que ixen dels aeroports del Regne Unit han dit als passatgers que no està permés portar equipatge de mà a bord de cap aeronau que partisca del país.

Només els següents objectes són permesos en la cabina, els quals han de ser portats en bosses transparents:

 • Bitlleteres i bosses de mà, amb el seu respectiu contingut.
 • Documents per al viatge, entre ells passaports i bitllets de viatge.
 • Fàrmacs amb prescripció mèdica, però no en forma líquida llevat que puguen ser verificats com a autèntics.
 • Articles mèdics essencials, com un kit per a la diabetis.
 • Ulleres de llarga vista i ulleres de sol, però no en els seus estotjos.
 • Estotjos per a lents de contacte, però no botelles de solució.
 • Menjar per a bebé i llet, però el seu contingut ha de ser provat per l'acompanyant.
 • Articles sanitaris per a bebés.
 • Articles sanitaris femenins, sense caixa.
 • Mocadors i draps suaus, sense caixa.
 • Claus, però no clauers elèctrics.

No es permet l'ingrés de cap fluid a bord. "Esperem que aquestes mesures, preses sota revisió pel govern, siguen necessàries només per temps limitat", resa un comunicat emés pel Departament de Transport[1].

Mentrestant, el Departament de Seguretat Interna dels Estats Units ha elevat el nivell d'amenaça terrorista en els vols des de i cap al Regne Unit provinents dels EUA, a Codi Roig (Sever), per primera vegada. Afirmen que hi ha un risc d'atac terrorista per a tots els vols entrants de Gran Bretanya als EUA.

Fonts

[modifica]

Se requiere registro