Presa d'ostatges en una cafeteria de Sydney deixa 3 morts i quatre ferits

De Viquinotícies
Persones a Martin Place, a prop de la cafeteria de l'atac durant el desenvolupament de la presa d'ostatges.

16 de desembre del 2014, Sydney
Elements de la policia local i de les forces especials van irrompre en una cafeteria de Sydney, Austràlia, per alliberar a un grup d'ostatges segrestats per Man Haron Monis, un refugiat iranià. El segrest va deixar tres morts, entre ells el segrestador Haron Monis, i quatre ferits. El sospitós va rebre diversos trets durant l'operació de rescat; després de ser traslladat a l'hospital, els metges van confirmar la seva mort.

L'atacant va retenir inicialment a 17 persones dins del Lindt Chocolate Cafe, situat al barri comercial de Sydney. No obstant això, cinc d'ells van aconseguir escapar hores abans que la policia realitzés l'operació de rescat. Els ostatges van romandre segrestats per al voltant de 16 hores.

Després de donar-se a conèixer la presa d'ostatges, centenars de policies, entre ells franctiradors, van assegurar els voltants de la cafeteria. Aquest dilluns, els mitjans australians mostraven a persones amb les mans contra les finestres de la cafeteria. Tenien una bandera negra que en escriptura àrab deia: "No hi ha més Déu que Al·là, i Mahoma és el seu profeta".

Tony Abbott, primer ministre d'Austràlia, va qualificar el fet com acte amb "motivacions polítiques"; al llarg d'aquest dilluns, el primer ministre va mantenir reunions en dues ocasions amb el Comitè de Seguretat Nacional. Man Haron Monis, que tenia 50 anys d'edat, va ser condemnat el 2012 per l'enviament de cartes amenaçadores i ofensives contra familiars de vuit soldats australians morts a l'Afganistan. Així mateix, tenia antecedents d'agressions sexuals.

CNN destaca que les barricades de la policia als carrers i els edificis evacuats "eren l'escena callada i misteriosa d'una zona que normalment és un formiguer de vianants i vehicles". "La presència de la policia aquí ha posat el centre de Sydney com mai s'ha vist", va declarar al medi Lucas McIlveen, editor del Daily Mail.

L'estació de tren Martin Place va ser tancada. La policia va instar les persones a allunyar-se de la zona. L'empresa propietària de la cafeteria es va mostrar "profundament preocupada per aquest greu incident i els nostres pensaments i oracions estan amb el personal i els clients involucrats i tots els seus amics i famílies".

Tres mitjans australians van reportar haver rebut trucades dels ostatges des de l'interior de la cafeteria i, segons destaquen, el segrestador exigia parlar amb Tony Abbot, a més d'una bandera de l'Estat Islàmic. Les autoritats han assegurat que no està clar si la presa d'ostatges va ser un acte terrorista. Líders musulmans a Austràlia van condemnar el fet, que van qualificar com "acte criminal".

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail