Vés al contingut

Pepe Rubianes no podrà actuar al Teatro Español

De Viquinotícies

8 de setembre del 2006, Madrid

Després d'una forta pressió popular Mario Gas ha decidit cancel·lar l'obra "Lorca eran todos" que havia de fer l'humorista Pepe Rubianes (com a guionista i director) a Madrid durant els dies 19 i 24 de setembre i que reproduïa els últims dies del poeta i dramaturg granadí fins que va ser assassinat a Viznar.

Tot va començar amb unes declaracions fetes per Pepe Rubianes, en una entrevista al programa El Club de TV3 el 20 de gener del 2006. En aquella entrevista, Rubianes va fer una forta crítica a l'Espanya franquista.

Aquell fet va portar a Pepe i Albert Om (director d'El Club) als tribunals. Ja el dia 28 de gener del 2006 Pepe va demanar disculpes "a totes les persones que es van sentir ferides per l'ús que s'ha donant a les meves paraules" per si les seves paraules havien estat mal interpretades, justificant que només es referia als sectors més conservadors d'Espanya: "a l'Espanya de la caverna, retrògrada, reaccionaria i feixista que ara treu pit. L'Espanya democràtica, real i progressista mereix tot el meu respecte", va puntualitzar. Posteriorment TV3 es va sumar a les disculpes.

Ja al juliol Mario Gas (director del Teatro Español) i Pepe Rubianes acorden portar l'obra a l'auditori. El {2 de setembre de 2006 el "Sindicato Colectivo de Funcionarios Públicos Manos Limpias" fa públiques dues denúncies a Alicia Moreno (Departament de Cultura de l'Ajuntament) i a Rubianes.

El dia 7 Rubianes decideix no fer l'obra, després que Ruiz-Gallardón afirmés que l'Ajuntament no el contractaria, fet que va originar les felicitacions d'Esperanza Aguirre, presidenta de la Comunitat de Madrid del mateix partit polític que l'acalde). Un dia després el sindicat CCOO ofereix el seu auditori (de 900 places) a Rubianes per fer l'obra. Alicia Moreno assegura que en alguns moments va tenir por i Mario assegura que "hi ha hagut amenaces d'atacs físics contra el teatre, amenaces a les taquilles, al servei de comunicació, premsa i promoció i també a la seguretat".

Reaccions polítiques[modifica]

Mentre el govern de la Comunitat de Madrid, dirigit pel Partit Popular va felicitar les acciones de Ruiz-Gallardón. La ministra de cultura Carmen Calvo es va pronunciar a favor de la llibertat d'expressió del artistes, tot i que reconeixia la potestat de Gallardón en aquest tema.

El grup Izquierda Unida de l'Ajuntament de Madrid va classificar Gallardón de "censor" i va criticar que la "venjança a unes declaracions desafortunades de l'actor sigui privar als madrilenys d'una obra de teatre". Per la seva banda Josep-Lluís Carod-Rovira, president d'ERC ho considerava un "atac a la llibertat d'expressió i a la llibertat artística" propi de "dictadures del segle passat". Pepe també es preguntava a quina mena de país "retrassat en el temps" passaven aquestes coses.

Fonts[modifica]

Enllaços externs[modifica]