Vés al contingut

Orhan Pamuk, premi Nobel de Literatura 2006

De Viquinotícies
Orhan Pamuk

12 d'octubre del 2006

L'escriptor turc Orhan Pamuk és el guanyador del Premi Nobel de Literatura del 2006, fet públic avui, a la una del migdia. L'acadèmia sueca l'hi ha atorgat perquè, "en la recerca de l'ànima malenconiosa de la seva vila natal, ha trobat noves imatges espirituals per al combat i la barreja de cultures". Pamuk ha estat una de les veus més crítiques de la política turca contra els pobles armeni i kurd. En català hi ha dos títols seus traduïts.

Els llibres traduïts al català són "El llibre negre" (1998, Edicions 62) i "La nova vida" (2003, la Magrana). La Magrana treballa en la traducció d'una altra obra de Pamuk, que es diu "Em dic roig" i que no es publicarà fins l'any vinent. Orham Pamuk va néixer l'any 1952 a Istambul. Amb una desena de llibres a l'espatlla, ha esdevingut una de les veus literàries turques més potents. La crítica ha valorat especialment el joc entre les identitats i el concepte de doble en les seves novel·les, que s'han traduït a una trentena de llengües. Entre els premis que ha guanyat darrerament hi ha el Médicis (2005) i el Méditerranée (2006).

Pamuk va ser el primer escriptor del món musulmà que va condemnar la persecució contra Salman Rushdie. I també va prendre posició a favor de Iasar Kemal, que fou reclamat per la justícia l'any 1995. Les acusacions contra Turquia pel genocidi del poble turc (fetes en un diari suís) van estar a punt de dur-lo als tribunals, però una campanya internacional ho va impedir. El narrador turc era un dels noms que més bona posició ocupaven a les travesses prèvies al lliurament del Nobel.

Fonts[modifica]