Orhan Pamuk, premi Nobel de Literatura 2006

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca
Orhan Pamuk

12 d'octubre del 2006

L'escriptor turc Orhan Pamuk és el guanyador del Premi Nobel de Literatura del 2006, fet públic avui, a la una del migdia. L'acadèmia sueca l'hi ha atorgat perquè, "en la recerca de l'ànima malenconiosa de la seva vila natal, ha trobat noves imatges espirituals per al combat i la barreja de cultures". Pamuk ha estat una de les veus més crítiques de la política turca contra els pobles armeni i kurd. En català hi ha dos títols seus traduïts.

Els llibres traduïts al català són "El llibre negre" (1998, Edicions 62) i "La nova vida" (2003, la Magrana). La Magrana treballa en la traducció d'una altra obra de Pamuk, que es diu "Em dic roig" i que no es publicarà fins l'any vinent. Orham Pamuk va néixer l'any 1952 a Istambul. Amb una desena de llibres a l'espatlla, ha esdevingut una de les veus literàries turques més potents. La crítica ha valorat especialment el joc entre les identitats i el concepte de doble en les seves novel·les, que s'han traduït a una trentena de llengües. Entre els premis que ha guanyat darrerament hi ha el Médicis (2005) i el Méditerranée (2006).

Pamuk va ser el primer escriptor del món musulmà que va condemnar la persecució contra Salman Rushdie. I també va prendre posició a favor de Iasar Kemal, que fou reclamat per la justícia l'any 1995. Les acusacions contra Turquia pel genocidi del poble turc (fetes en un diari suís) van estar a punt de dur-lo als tribunals, però una campanya internacional ho va impedir. El narrador turc era un dels noms que més bona posició ocupaven a les travesses prèvies al lliurament del Nobel.

Fonts[modifica]


Cc by-nc-nd icon.svg